Kycklinglår med hot chorizo, fried beans och majssalsa

God och smakrik middag

Kyckling och korv är en väldigt god kombination. Kyckling är ju som bekant ett magert kött, men tack vare korven får man in både lite mer fett och ännu mer smak. I detta recept använda jag scans korv Red Hot Chorizo. Att påstå att den är het är att ta i, så det må i så fall vara tå gemene svensson-vis. Hur som helst är den väldigt god med lite sting och har en högre kötthalt. Perfekt.

Recept med kyckling i ugn

En styckningsdetalj på kyckling som jag gärna återkommer till är kycklinglår. Det är dels en väldigt prisvärd detalj som också blir mör och fin i ugnen. De små delarna går snabbt att laga eftersom de inte behöver särskilt lång tid i ugnen. De blir heller inte så torra då det är en detalj där benet har fått sitta kvar.

Fried BeansSallad

Koka egna adzukibönor

De stekta bönorna i detta recept är en stor favorit hemma hos oss. Det är enkelt att göra och blir kryddigt och gott att ha som tillbehör. Jag gör mina fried beans med olika sorters bönor varje gång, men alltid med en bas av svarta bönor.

Adzukibönorna i det här receptet utgår ifrån torkade bönor som man köper på påse, blötlägger och sedan kokar själv. Hittills är det inget jag hittat frdigkokt på burk. Blötlägger man dem dagen innan är de klara att kokas lagom till middagen. Jag brukar också köra en extra stor omgång som jag har i kylen och sedan kan ta av när man vill. Vill man så kan adzukibönorna i detta recept bytas mot annan sort om man så vill, exempelvis en till burk svarta bönor eller kidneybönor.

Kycklinglår med hot chorizo, fried beans och majssalsa

För: 4 personer

Kycklinglår med hot chorizo, fried beans och majssalsa

Fried beans:

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 dl svarta bönor
2 dl adzukibönor
1 dl olja
3-4 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

Kycklinglår stuffade med hot chorizo:

1 kg kycklinglår med del av ryggben
1 paket Red Hot Chorizo (300g)
salt, peppar

Majssalsa:

1 burkar majs (á 140g)
3 stora tomater
1 avocado
1 kruka koriander

1. Smält smör i en stekpanna och stek hackad gul lök och pressad vitlök. När löken mjuknat, ha ner sköljda bönor, kryddor och hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens.

2. Ansa bort löst fett från kycklinglåren och drag av skinnet så det sitter fast i ena änden. Lägg ner i en ugnsfast form. Hacka chorizo-korvarna och toppa kycklinglåren med. Lägg över skinnet över korven och strössla ut överflödig korv runt om. Ställ in i 200°C i cirka 30-35 minuter eller till kycklingen är genomlagad.

3. Blanda avrunnen majs med tärnad tomat och avocado samt koriander.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.