Kycklinglårfiléer med lins- och couscoussallad samt currybearnaise

Vad kan man laga av kycklinglårfilé?

Jag vill slå ett litet extra slag för kycklinglårfiléer. Helt enkelt att få dig att skippa de vanliga kycklingfiléerna ett tag. Vet du varför? För att kycklinglårfiléer är så himla mycket saftigare och godare. Det enda som krävs är egentligen rätt typ av tillagning och sedan har du en liten delikatess i ett nafs.

Madeleine Landley ätligt ogräsDet som skiljer kycklinglårfiléer är att de innehåller så kallas mörkt kött till skillnad från kycklingfiléerna som man kallar för vitt kött. Det mörka köttet sitter intill benet och är mycket saftigare – just tack vare att det sitter intill benet. Kycklinglårfiléer brukar ofta kunna köpas med skinnet kvar och detta kan man naturligtvis dra bort väldigt enkelt om man inte gillat det. Det är dock här som tillagningen kommer in i bilden, för tillagar man kycklinglårfiléerna först på riktigt hög värme med skinnet nedåt, och sedan låter dem gå klart på medeltemp, får man ett riktigt gott och knaprigt skinn som adderar en massa god smak, textur och sälta. Det blir helt enkelt lite som ett knaprigt stekt kycklingbacon. Oftast innehåller själva kycklinglårfilén så pass mycket eget fett att man inte behöver addera extra fett i pannan.

Kyckling med sallad

Dessa härliga kycklinglårfiléer med lins- och couscoussallad och currybearnaise är en riktigt god middagsrätt med massor av smak. Just denna gång använde jag smaksatta kycklinglårfiléer från Lönneberga. Dessa går under det lite omständiga namnet kycklinglårfilésteak med svartpeppar och citron. Det går dock precis lika bra att ta vanliga kycklinglårfiléer med skinn som du steker med citronsaft, salt och svartpeppar. Själva såsen är färdig köpebea som blandas med curry, men vill du slå dig egen bearnaise hittar du receptet här.

Kirskål

Laga mat med kirskål

Salladen i sin tur består av svarta belugalinser, couscous, morötter, lök, selleri, vitlök och kirskål. Kirskål är ett underbart ogräs som envisas med att komma upp över hela tomten. På mina föräldrars landställe hade vi en liten tuva med kirskål nere i ena änden av tomten. Jag ville ha mer men min mamma gjorde bara stora ögon och sa att det inte vore kul om de spred sig. Nu när jag har ett eget landställe med kirskål över precis hela tomten förstår jag henne. Den är verkligen invasiv!

Å andra sidan är det perfekt att bara gå ut och plocka ett litet knippe till middagen. Jag gillar också det här klimatsmarta sättet att använda det som finns nära till hand och att inte kasta bort saker i onödan. Man slipper gå och köpa odlade råvaror och man slipper också långa transporter.

Kirskål har fem spetsiga blad (till skillnad från Mästerrot som har 3 bladpar, men som också går att äta) och bjuder på en lite småpepprig smak som påminner lite om svarta vinbär. Tidigare odlade munkarna kirskål och använde till matlagningen, så det gör de ju inte inte minsta konstigt att vi också äter den idag. Kirskål kan ersätta sallad i maten och på precis samma vis kan man ersätta kirskål med sallad om man inte har tillgång till den. Vill du göra detta recept men inte har någon kirskål kan du ta spenat eller mangold (även svinmålla är himla gott att ha i).

Den som är flexitarian och vill variera mellan vego och kött kan enkelt byta kycklingen mot en köttersättare så som quorn filéer. Eller varför inte tunt skivad aubergine eller zucchini som du rullar kring en klick färskost och sedan tillagar?

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Kycklinglårfiléer med lins- och couscoussallad och currybearnaise

För: 4 personer

Kycklinglårfiléer med lins- och couscoussallad och currybearnaise

Lins- och couscoussallad:

2,5 dl svarta belugalinser
3 dl couscous
3 morötter
2 färsklökar i knippe eller 1 silverlök
3 stjälkar selleri
1 knippe kirskål
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Currybearnaise:

1 burk bearnaisesås (ca 2 dl)
1 tsk gul curry

Tillbehör:

6-8 st Lönneberga kycklinglårfilésteak med svartpeppar och citron, eller vanliga kycklinglårfiléer med skinn som du steker med citronsaft, salt och svartpeppar

  • Koka upp en kastrull med en liter saltat vatten. Ha ner linserna och låt dem sjuda försiktigt i 15-20 minuter – ta upp en lins och känn om den är klar. Slå av linserna i ett durkslag så de får rinna av. Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär morötterna till fyra stavar och skiva dem till kvartar. Använder du silverlök grovhackar du den. Svarta färsklöken på samma vis. Skiva selleri. Finhacka vitlöken och strimla kirskålen. Lägg vitlök och kirskål i en egen skål. Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna och ha ner morötter, lök, selleri och lök. Låt allt mjukna på medelvärme. Rör om då och då. Salta och peppra. När löken morötterna är tillräckligt mjuka, ha ner vitlök och kirskål och låt det värmas 1-2 minuter. Blanda allt i en skål tillsammans med linser och couscous.
  • Blanda bearnaisesås med curry. Vill du slå egen bearnaisesås hittar du recept här.
  • Hetta upp en stekpanna riktigt hett och ha ner kycklinglårfiléerna med skinnsidan nedåt. Se till att ytan får färg och vänd sedan på köttet. Sänk värmen lite och stek klart. Vänd gärna en eller ett par gånger extra så får köttet suga i sig av fettet. Skinnet ska bli knaprigt och gyllene. Använder du vanliga urbenade kycklinglårfiléer gör du på samma vis men kryddar med salt, peppar och citronsaft under stekningen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.