Kycklingpaj med rödlök, fetaost och oliver

Enkel paj med kyckling

Pajernas tid är här – våren och sommaren. Jag menar, hur gott och är det inte med paj? Och hur bra passar det inte som middag – både att bjuda på och att äta själv. Jag älskar paj och brukar spara denna goda anrättning till våren, sommaren och sensommaren. Nästan alltid när vi har gäster bjuder vi på paj till lunch. Det är ju perfekt att förbereda och att bara servera med en enkel sallad och ett glas rosévin till.

Pajdeg rulla upp över formDenna gång när vi hade gäster blev det en kycklingpaj med rödlök, fetaost och oliver. Jag gör ofta vegetariska pajer men denna gång fick det bli en med kyckling. En större kycklingfilé räcker gott och väl och får samsas med grovt smulad fetaost, rödlök och urkärnade kalamataoliver.

Ättika i pajdegen gör den lättkavlad

Jag använder alltid ättika i min pajdeg. Det är ett gammalt husmorsknep som gör den följsam och att den binds ihop. Den blir också mycket lättare att kavla ut. Jag kavlar degen till en rundel och vänder degen några gånger under kavlingen. Sedan lossar jag degen, rullar upp den löst över kaveln och lägger ut över pajformen. På bilden ser man hur jag menar. I med ingredienserna och i med stanningen. Sedan är det bara att grädda pajen.

» Här hittar du fler recept på goda pajer

Kycklingpaj med rödlök, fetaost och oliver

Kycklingpaj med rödlök, fetaost och oliver

För: 4 personer

Pajdeg:

125g smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl (210g)
1,5 tsk ättikssprit
0,75 tsk salt
2–3 msk vatten

Fyllning:

1 större kycklingfilé
salt, svartpeppar
1/2 rödlök
150g fetaost
1 dl urkärnade kalamataoliver

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar
1 vitlöksklyfta

  • Knåda ihop smör, vetemjöl, ättikssprit och salt med en matsked vatten. Häll i lite vatten vartefter tills degen fått lagom konsistens. Knåda ihop degen till en boll och låt den vila framme i 10–15 minuter. Kavla ut degen till en rundel och lägg i en pajform på cirka 26 cm ⌀. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200°C.
  • Stek kycklingfilén hel på medeltemperatur tills den är genomstekt. Vänd den ett par gånger under stekningen och pudra över salt och peppar på slutet. Låt kycklingen svalna och trasa den sedan på längden med en gaffel.
  • Hacka löken och smula fetaosten till medelstora bitar. Fördela ut allt i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt, peppar och en pressad vitlöksklyfta. Slå stanningen över fyllningen och grädda pajen i 200°C i 40 minuter. Servera med sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.