Bästa sommarmaten
Säger någon paj får man mig lätt att gå igång. Jag älskar paj i alla dess former och tycker det är utmärkt bjudmat både till buffé, picknick och som tillbehör till något grillat eller stekt. Ju tidigare i förväg man gör sin paj, desto godare blir den eftersom den hinner stå till sig och smakerna komma till sin rätt. Såväl pajskal och fyllning går att variera på hur många sätt som helst. Varför inte variera mellan vegetarisk paj, en paj med köttfärs, eller som i det här fallet – en paj med kyckling.
Recept på italiensk paj
Det här är faktiskt en av mina favoritpajer där italienska smaker samsas i en härlig kombination. Jag gillar verkligen att laga paj eftersom det går så snabbt att laga ihop. När pajen står i ugnen kan man göra något annat. Som att laga en sallad. Har man en assistent i köket kan någon göra fyllning och stanning medan den andra gör degen. Ett kul tips är att prova på ett pajskal utan mjöl och gluten.
» Fler goda recept på paj hittar du här
Kycklingpaj med cocktailtomater, fetaost och olivtapenade
Pajbotten:
125g smör
1 dl dinkelmjöl med fullkorn
1 dl grahamsmjöl
1 dl finmalet rågmjöl
2–3 msk vatten
2 tsk salt
Fyllning:
2 kycklingfiléer
salt, peppar, lökpulver, persillade
100g cocktailtomater
6 bitar soltorkade tomater
1/2 röd paprika
1 röd lök
1 bit fetaost (150g)
2–3 msk svart olivtapenade
Stanning:
3 ägg
2 dl crème fraiche (34%)
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano, timjan
1. Blanda ihop ingredienserna till degen och tryck ut i en pajform. Ställ i kylen 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda i 200°C i 10 minuter. Låt svalna.
2. Lägg kycklingfiléerna i aluminiumfolie och krydda dem. Vik ihop paketet och lägg in i 200°C i cirka 30 minuter.
3. Halvera cocktailtomater och de strimla soltorkade tomaterna, paprika och lök. Smula fetaost och skär kycklingen i mindre bitar. Fördela ut allt i pajskalet. Klicka ut tapenaden.
4. Vispa ihop ägg, creme fraiche och pressad vitlök med kryddor. Slå stanningen över innehållet och grädda i 225°C i 25-35 minuter. Servera med en sallad och äppelcidervinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Man ska inte förgrädda i 225grader? 125 låter väldigt snålt
Hej på dig själv Oscar.
200°C brukar vara en bra temperatur att förgrädda på så de inte bränns, spricker eller blir för torra. Å andra sidan gör du så klart som du själv vill.
Mvh
Madeleine
Hej! Hur stor burk creme fraiche ska det vara? 2 dl eller 5 dl? :)
Mvh
Therese
Hej Therese.
Se uppdateringen i receptet.
Mvh
Madeleine
Hej,
Ser ut att vara en riktigt god paj 😋 Undrar dock om det ska vara olivtapenade i? Står om det i rubriken, men ser inte det i själva receptet.
Vänliga hälsningar
Amanda
Hej Amanda.
Oj, wow. Det här receptet är 10 år gammalt… Om jag ska utgå ifrån bilden, så här i efterhand, skulle jag säga att man klickar på tapenaden innan pajen åker in i ugnen. Alltså i steg 3. Ett par klickar helt enkelt. Spännande att varken jag eller någon annan har uppmärksammat detta :)
Mvh
Madeleine
Vilka kryddor har du kryddat kycklingfilén med till denna paj :) ?
Hej Mathilda.
Ta salt och peppar samt de kryddor du gillar.
Jag använde lökpulver och persillade, men det går exempelvis precis lika bra med spiskummin, rökt paprikapulver och chili.
Mvh
Madeleine