Bästa sommarmaten

Säger någon paj får man mig lätt att gå igång. Jag älskar paj i alla dess former och tycker det är utmärkt bjudmat både till buffé, picknick och som tillbehör till något grillat eller stekt. Ju tidigare i förväg man gör sin paj, desto godare blir den eftersom den hinner stå till sig och smakerna komma till sin rätt. Såväl pajskal och fyllning går att variera på hur många sätt som helst. Varför inte variera mellan vegetarisk paj, en paj med köttfärs, eller som i det här fallet – en paj med kyckling.

Recept på italiensk paj

Det här är faktiskt en av mina favoritpajer där italienska smaker samsas i en härlig kombination. Jag gillar verkligen att laga paj eftersom det går så snabbt att laga ihop. När pajen står i ugnen kan man göra något annat. Som att laga en sallad. Har man en assistent i köket kan någon göra fyllning och stanning medan den andra gör degen. Ett kul tips är att prova på ett pajskal utan mjöl och gluten.

» Fler goda recept på paj hittar du här

Kycklingpaj med cocktailtomater, fetaost och olivtapenade

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Kycklingpaj med cocktailtomater, feta och svart olivtapenade

Pajbotten:

125g smör
1 dl dinkelmjöl med fullkorn
1 dl grahamsmjöl
1 dl finmalet rågmjöl
2–3 msk vatten
2 tsk salt

Fyllning:

2 kycklingfiléer
salt, peppar, lökpulver, persillade
100g cocktailtomater
6 bitar soltorkade tomater
1/2 röd paprika
1 röd lök
1 bit fetaost (150g)
2–3 msk svart olivtapenade

Stanning:

3 ägg
2 dl crème fraiche (34%)
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano, timjan

1. Blanda ihop ingredienserna till degen och tryck ut i en pajform. Ställ i kylen 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda i 200°C i 10 minuter. Låt svalna.

2. Lägg kycklingfiléerna i aluminiumfolie och krydda dem. Vik ihop paketet och lägg in i 200°C i cirka 30 minuter.

3. Halvera cocktailtomater och de strimla soltorkade tomaterna, paprika och lök. Smula fetaost och skär kycklingen i mindre bitar. Fördela ut allt i pajskalet. Klicka ut tapenaden.

4. Vispa ihop ägg, creme fraiche och pressad vitlök med kryddor. Slå stanningen över innehållet och grädda i 225°C i 25-35 minuter. Servera med en sallad och äppelcidervinäger.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.