Kycklingpanna med crème fraiche, purjolök, dill och ris

En lite annorlunda vardagsrätt

Denna kycklingpanna med crème fraiche, purjolök, dill och ris är lite som en fiskgryta för fiskhatare. Ja, visst kan det låta konstigt, men den är smaksatt på samma vis som som man ofta gör med fisk, men innehåller kyckling. Dill är en ört som många enbart använder till fisk, men dill passar till så mycket mer än bara det!

Man skulle kunna säga att mina äventyr i dillens värld började för ett par år sedan när vi ofta var hos mina föräldrar på deras landställe. En sommar fick min mamma en väldans fjong på dillen i odlingslådan, vilket så klart gjorde att jag började experimentera med dill i allehanda maträtter. Ja, säg det jag inte hade dill i. Och gott var det.

Säg det som inte blir gott med dill?

När allt kommer till kritan var det inget som blev fel i kombination med dill. Denna härliga ört är kanon att bara börja med i en sås som man kompletterar rätterna med. Dill är också utmärkt till fläskkött och vegetariskt.

För två år sedan började jag själv odla dill med framgång på mitt eget landställe, och då blev det så klart en massa mat med dill även här. Dillen som blir över är perfekt att hacka och frysa in i påsar. Sedan plockar man bara fram lite dill när andan faller på. Dillen i odlingslandet får förstås också växa till fröiga dillkronor så man har till gurk-inläggningarna, till kräftskivan samt nya frön året därpå.

Enkel panna med ris eller potatis

Denna kycklingpanna samsas också med purjo, dijonsenap och crème fraiche. Den är enkel att göra och serveras förslagsvis med ris eller kokt potatis samt en enkel sallad bestående av gurka, tomat och sallad. Kanske också en liten skvätt äppelcidervinäger på salladen för att det ska hända något. Servera som en god vardagsmiddag eller som en lite enklare helgrätt.

» Här hittar du fler recept på goda pannor

Kycklingpanna med crème fraiche, purjolök, dill och ris

Kycklingpanna med crème fraiche, purjolök, dill och ris

För: 4 personer

2–3 kycklingfiléer (ca 400g)
smör och rapsolja att steka i
salt, svartpeppar
25 cm purjolök
1 msk dijonsenap
3 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk fryst, hackad dill

Tillbehör:

ris eller kokt potatis
sallad, tomat, gurka

  • Tina kycklingen om den är fryst. Värm olja och smör i en stekpanna och lägg i kycklingen. Bryn den på båda sidor och låt den sedan gå klart på lite lägre värme. Lägg kycklingfiléerna på en skärbräda och skär igenom dem så de blir hälften så tjocka. Strimla kycklingköttet.
  • Strimla purjolöken. Värm olja och smör i stekpannan och lägg i purjolöken och låt den mjukna på låg värme. Lägg tillbaka kycklingen och i resten av ingredienserna. Salta och peppra. Låt allt puttra ihop några minuter. Ta med crème fraiche om du vill ha med sås. Servera med ris eller kokt potatis och en enkel sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.