Kycklingpanna med sweet chili och creme fraiche

Enkel och god vardagsmat

Mums vad gott det är med en krämig och god panna till middag emellanåt. Ibland går jag bara och längtar. Dessutom kan man göra en stor omgång och komplettera med olika tillbehör som pasta, ris, couscous eller potatis.

Denna kycklingpanna med sweet chili och creme fraiche är enkel att göra och är en riktig goding. Jag valde att servera den med ris, men det väljer man förstås själv. Själva pannan görs med kycklingfiléer, men även här kan man naturligtvis byta mot den detalj man tycker bäst om. Kanske tycker man bättre om mörkt kycklingkött? Då kan man istället ta kycklinglår. Vill man hellre äta fläskkött kan man så klart byta mot exempelvis fläskfilé.

Serveringstips

Saltrostade frönEftersom denna kycklingpanna innehåller ganska få ingredienser är den lätt att laga utan en massa krångel. Jag tycker detta är en perfekt vardagsrätt att svänga ihop, men eftersom den ändå är rätt lyxig med sin rika konsistens funkar den också fint att bjuda på när man har gäster.

För att göra det hela lite festligare för gästerna kan man servera pannan med nybakt bröd, en sallad samt rostade frön som man strösslar över. De saltrostade fröna är en stor favorit och jag fixar ofta en burk med det när vi ska ha gäster eftersom det känns lite lyxigare när det finns flera saker att komplettera med och ta av. Fröna passar fint till allt ifrån pasta och gratäng till sallad och gryta.

Recept med svartkål

Jag är ett stor fan av kål – framför allt svartkål som både är snyggt och gott. Svartkål ser lite ut som avlång savojkål – bladen är mörkt grönsvarta, men avlånga och ibland lite matta i ytan. Får man inte tag i svartkål kan man byta mot 100 gram babyspenat. Svartkål hittar man i grönsaksdisken, oftast paketerad i prasslig plast bland kål eller bland bladgrönsaker. Den finns också ibland att köpa på kruka bland kryddörterna. Då brukar den vara spädare. Sugen på att bekanta dig ännu mer med svartkål? Spana in dessa recept med svartkål.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Kycklingpanna med sweet chili och creme fraiche

För: 4 personer

Kycklingpanna med sweet chili och creme fraiche

Kycklingpanna:

4 kycklingbröstfiléer eller kycklingfiléer
salt, peppar
smör
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka finbladig svartkål
1 dl paprikasallad
1 burk/tetra kokta kikärtor (á 400g)
2 msk hackad, färsk timjan
4-5 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
0,5 dl sweet chilisås

Tillbehör:

4 dl jasminris

  • Halvera kycklingbröstfiléerna på längden och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra och stek så de får fin yta runt om. Lyft ur och lägg åt sidan medan du gör såsen.
  • Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i stekpannan. När löken börjar bli genomskinlig, pressa i vitlök och stek ytterligare en minut.
  • Ha ner svartkål, strimlad grillad paprika, sköljda kikärtor, hackad timjan, creme fraiche, tomatpuré och sweet chilisås. Smaka av med salt och peppar. Låt allt puttra ihop några minuter. Ha ner den stekta kycklingen och låt den puttra med 1-2 minuter. Servera med kokt jasminris.

Kycklingpanna med sweet chili och creme fraiche

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.