Kycklingpytt med fyra sorters kål, morötter och ris

En rätt för gamla grönsaker

Pytt? Vad sjutton är det? Ja, i min värld är det när man har ner lite av varje och steker i en stekpanna. Lite som en pytt i panna. Pytt i panna heter ju ”ropa vieja” på spanska, och på svenska betyder det gamla kläder. Det kan ju tyckas vara ett ganska konstigt namn, men det man syftar på är att man tar det gamla och det som blivit över och har ner i pannan. Det är allra oftast så jag gör när jag lagar en pytt. Jag tar det jag har i kylen, och ibland kompletterar med något nytt.

Denna kycklingpytt med fyra sorters kål, morötter och ris blev precis till på det viset. Jag hade morötter i olika färger som låg och skräpade, och ett gäng med kål i olika färger. Det hela fick åka ner i pannan tillsammans med grön paprika, kryddor och strimlad kycklingfilé. Den färdiga rätten serverade jag med kokt ris samt creme fraiche och salsasås. Har man ingen gammal burk med salsasås hemma går det lika bra med några skedar krossade tomater som man bara saltar lite.

Enkel vardagsmat

Jag gillar denna rätt då den är enkel att laga. Man behöver förstås inte ta fyra sorters kål och massor av olika morötter – man tar det man har. Har du exempelvis bara en sorts kål kan du byta ut hela mängden kål mot det. Tänk dock på att de grovbladiga kålsorterna som vitkål och rödkål beter sig lite annorlunda än grönkålen som har sköra, tunna blad. Ska du byta till en sort rekommenderar jag du kör någon av vit- eller rödkål. Rödkål adderar dessutom snygg färg.

Har du andra grönsaker som ligger och väntar i kylen tar du bara någon av dem. Vi kastar så mycket i onödan bara för att en grönsak ser lite trött ut eller för att mjölken passerat bäst före. Kolla och lukta på råvarorna. Skär bort det som ser dåligt ut. Smaka på sakerna – smakar de okej är de med stor sannolikhet också okej. Har råvarorna legat i frysen är det oftast bara smaken som tagit skada. Jag åt exempelvis julskinka nyligen som legat i min frys i två år. Den smakade lite trist men det var ju inget som kunde göra mig sjuk. Med ett lass kryddor blev skinkan som ny. Håller mjölken eller grädden på att gå ut och du vet att du inte hinner använda dem innan – lägg in dem i frysen. Mejeri går utmärkt att frysa och spara tillsett senare tillfälle.

Med det sagt; använd dina sinnen för att kontrollera om råvaran är okej och kasta inte saker i onödan. Idag hamnar var femte svensk matkasse i soporna medan en tredjedel av all mat som produceras i världen kastas! Det är ett så otroligt resursslöseri.

Jag gillar att använda recept som inspiration för hur middagen ska bli. Man behöver faktiskt inte alltid göra exakt som det står. I alla fall inte när det kommer till såna här enkla rätter som en pytt. Vill du variera maten och äta som en flexitarian – det vill säga mest grönt men kött ibland går det naturligtvis att variera proteinet mot en vegetarisk köttersättare. Exempelvis quorn eller någon form av puled vego.

» Här hittar du fler goda recept på pytt i panna

Kycklingpytt med fyra sorters kål, morötter och ris

För: 4-6 personer

Kycklingpytt med fyra sorters kål, morötter och ris

500g kycklinglårfilé
250g vitkål
250g rödkål
250g fänkål
2 morötter (blanda gärna morötter i olika färger)
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
75g grönkål
lökpulver
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris
2 dl krossade tomater/tomatsalsa
creme fraiche

  • Genomstek kycklingbitarna och se till att de får yta. Lyt ur dem ur stekpanna, låt svalna och trasa sedan med en gaffel eller skär strimlor.
  • Strimla vitkål och rödkål. Smält smör i en stekpanna och ha ner kålen och låt den mjukna. Skiva morötterna och ha ner i pannan. Salta ett varv.
  • Strimla fänkål och kärna ur och strimla paprikan. Finhacka vitlöken. Ha ner i pannan och låt allt mjukna tillsammans med kål och morötter.
  • Ansa grönkålen från träiga kvistar och skär till mindre bitar. Ha ner i stekpannan och ha gärna i en extra klick smör. Stek någon minut så grönkålen får mjukna. Pudra över lökpulver och salta och peppra. Skrapa av allt det stekta i en skål.
  • Ös tillbaka kycklingen i pannan och blanda. Servera med kokt ris, krossade tomater med lite salt eller tomatsalsa samt creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.