Kycklingsallad med halloumi, soltorkade tomater och almfrukt

Tips för att bli av med nässlorna

För mig är våren starkt förknippad med allt som börjar gro och grönska. Ogräset är något jag också ser fram emot. Jag vill naturligtvis inte ha det över hela trädgården, me om man tuktar ogräset och behåller det på särskilda ställen är det inget problem. Har man problem med alldeles för mycket nässlor och annat ogräs är ett tips att salta det. Jag brukar köpa 25-kilossäckar med vägsalt som strör på nässlorna. Då sprängs rötterna och nässlorna dör. Hur smidigt som helst. På vår tomt har vi nämligen massor av nässlor, och jag vill helst bara ha dem på en plats.

Hur ser almfrukt ut?

Vad är almfrukt?

Men nu var det inte nässlor vi skulle prata om utan snarare om något som sitter lite högre upp. Jag talar förstås om den läckra almfrukten. Almfrukt är fröna som sitter på trädet alm. Dessa frön är platta, ljusgröna och har en liten kärna i mitten. Smaken är nötig och gurkig och jag fullkomligt älskar den. Har du inte sett almfrukten när den sitter på träden har säkert sett lite längre fram på våren. Då brukar nämligen fröna vissna ner och bli bruna. Det är dessa som ligger och skräpar överallt på gatorna och vivlar runt.

Jag brukar pocka hela klasar av almfrukt och sedan snoppa dem hemma. Detta gör jag rakt ner i ett durkslag så jag sedan kan skölja av dem och låta dem torka. Jag snoppar almfrukten så att det bruna fästet inte hänger med. Detta är torrt och tråkigt.

Almens frön är kanongoda att ha i sallader så smaken verkligen får komma till sin rätt. Varför inte testa att addera lite i din vanliga sallad? Denna kycklingsallad med halloumi, soltorkade tomater och almfrukt är vårig och god och det perfekta sättet att ta vara på dessa små godingar. Vill du variera det hela? Byt couscousen mot exempelvis ris eller quinoa. Då blir det glutenfritt. Vill man inte ha i halloumi kan man exempelvis byta mot fetaost. Vill du göra salladen vegetarisk och vegansk kan du byta kycklingen mot en köttersättare som du steker i vegetabiliskt smör eller olja. Osten kan man byta mot tofu och crème fraichen mot vegetabilisk fraiche.

» Här hittar du fler recept med

Kycklingsallad med halloumi, soltorkade tomater och almfrukt

För: 6 personer

Kycklingsallad med halloumi, soltorkade tomater och almfrukt

Couscous:

3 dl couscous
1 msk rapsolja
1 tsk tryffelolja

Sallad:

60g rensad almfrukt
4 blad romansallad
10 bitar soltorkade tomater i olja
1 tetra/burk svarta bönor
0,5 dl pumpafrön
1 paket halloumi (ca 200g)

Kyckling:

4 kycklingbröstfiléer
smör att steka i
1 msk rapsolja
2 msk skånsk senap
salt, peppar, persillade

Dressing:

1 dl creme fraiche
2 msk vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
persillade, salt, peppar

  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen. När den svälls klart, rör i rapsolja och tryffelolja.
  • Snoppa de gröna almfruktsbladen från sina fästen. Skölj i ett durkslag och låt rinna av. Strimla romansalladen och de soltorkade tomaterna. Skölj de svarta bönorna.
  • Rosta pumpafröna i en stekpanna men en pytteliten klick smör och avsluta med lite salt. När de börjar knäppa är de klara. Halvera halloumin så du får två plattare bitar och strimla dessa. Stek halloumistrimlorna i en panna tills de fått färg.
  • Skär varje kycklingbröstfilé i tre längre bitar och stek dem i smör. Rör ihop skånsk senap med rapsolja och pensla kycklingen med det. Krydda med salt, peppar och persillade. Stek tills kycklingen fått fin färg runt om och är genomstekt. Blanda allt i en stor skål – du kan också blanda allt utom kycklingen och istället servera den till salladen.
  • Rör ihop creme fraiche med vatten, balsamvinäger och olivolja och smaka av med persillade, salt och peppar. Servera dressingen till.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.