Kycklingwok med wokgrönsaker och caschewnötter

Lättlagad mat till middagen

Alla gillar inte att laga mat, och det kan jag köpa helt och fullt. Det är som med intressen, alla tycker om olika saker och det är helt ok. Dessvärre måste man äta för att överleva, vilket gör matlagning till ett ont måste för dem som inte alls gillar det. Jag lider med er. Jag råkar som tur är gilla att laga mat. Jag gillar det till och med väldigt mycket. Å andra sidan hade jag inte haft den här bloggen om jag inte hade tyckt om mat.

Mitt matintresse startade när jag fortfarande bodde hemma och gick i gymnasiet. På den tiden jobbade jag i en Vivo-butik och kom i kontakt med en massa spännande råvaror. Den här butiken var nämligen lite större och hade ett ganska stor utbud med mer än det gamla vanliga. De sista åren på Vivo jobbade jag som sedan frukt- och gröntansvarig, vilket naturligtvis gjorde att jag lärde mig en hel del om ämnet.

En av Sveriges största matbloggar

När jag några år senare flyttade hemifrån blev det förstås en massa matlagande i nya lägenheten. För att kunna spara alla recept på ett smart och sökbart vis, och för att enkelt kunna dela med mig till andra, startade jag bloggen. Ända sedan jag var liten har jag också velat jobba på en tidning – och att driva en blogg är lite som att driva en tidning. Idag är bloggen en av Sveriges största, och jag älskar mat mer än någonsin. Nyfikenheten tar aldrig slut, och ju mer man lär sig, desto mer inser man att man har att lära sig. Mitt djupare matintresse kan jag nog tacka Årets Kock för, som jag började blogga för 2013. Alltså fem år sedan. Jag har alltid haft en nyfikenhet för att göra matlagningen annorlunda och att tweaka det hela med annorlunda ingredienser och tillagningssätt, men här fick jag från första parkett till det hela samt inspiration och nya kunskaper.

Vad ska man laga när man inte tycker om att laga mat?

Där var alltså en liten bakgrundshistoria till bloggen du just besöker. Men, hur gör man då när man inte tycker om att laga mat. Får man måste ju äta… Min lösning på det hela heter storkok. Laga stora omgångar som räcker flera dagar, så slipper du stå vi spisen varje dag. Gör exempelvis en enkel basgryta som du kan komplettera med olika tillbehör så som ris, pasta eller potatis. Gör smaken på grytan relativt naturell smakm’äsigt så kan du ha i olika kryddor till de olika dagarna.

Denna kycklingwok med wokgrönsaker och caschewnötter är en enkel vardagsrätt med mycket smak. Jag serverar den helst med ris, men självklart går det bra att äta den precis som den är, eller att komplettera med couscous, linser, pasta eller potatis. Den går också bra att göra i förväg vilket gör den till bra bjudmat när man har gäster – eller når man bara vill ha middagen klar i förväg. Gillar man inte chili eller ingefära skippar man det – inga recept är gjutna i sten. Pimpa det hela med cashewnötter och färsk koriander, eller några andra nötter och örter som du tycker om.

» Här hittar du fler goda recept på olika wokar

Kycklingwok med wokgrönsaker och caschewnötter

För: 6-8 personer

Kycklingwok med wokgrönsaker och caschewnötter

1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
1 påse wokgrönsaker
1 liten burk ananasringar
1 tetra blandade bönor
1 röd chili
1 tsk riven ingefära
2 msk kycklingfond
2 msk soja
4 dl vatten
salt, peppar, torkad koriander

Tillbehör:

3 dl jasminris
1,5 dl cashewnötter
1/2 kruka koriander
sweet chilisås

1. Hacka gul lök och vitlök. Strimla kycklingen. Hetta upp woken och ha ner allt i woken. Vänd runt och stek på så att kycklingen får yta. Ha ner tinade wokgrönsaker och stek ytterligare några minuter.

2. Skär ananasen till mindre bitar och ha ner dem samt ananasjuicen i woken. Skölj bönorna och ha ner. Hacka chili och riv ingefära. Ha ner i woken. Slå på kycklingfond, soja, vatten och rör i kryddor. Låt puttra ihop ytterligare fem minuter. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen Servera med ris samt cashewnötter, färsk koriander och sweet chilisås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.