Läckert orange surdegsbröd med blomkål och pumpa

Baka surdegsbröd utan jäst

Alltså det här brödet gjorde jag i går till frukost. Det blev så himla gott att jag kände mig tvungen att publicera det på studs. Det passar ju också himla bra till Halloween som är nästa helg. Anledningen till det är att brödet bakas med pumpa. Detta läckert orange surdegsbröd med blomkål och pumpa får ett fluffigt och härligt inkråm med en frasig och fin skorpa. När man skär upp det är det orange inuti. Det har en fantastik smak och är lite som en umami-bomb. Sambons utlåtande vid frukosten vad ”fruktansvärt gott”, och det var ju inte ett dåligt betyg. Enligt honom seglade det upp i topp bland hand favoritbröd av det jag bakat.

Läckert orange surdegsbröd med blomkål och pumpaDet här brödet blev faktiskt till lite av en slump. Det hela började med att jag skulle göra gnocchi med blomkål och pumpa. När jag väl hade kokat gnocchin smakade de bara som vanliga makaroner. Det kändes ju supertrist när man stått och lagt en massa energi på att göra pumpapuré och blomkålsmos. Slöseri med tid alltså och inget som fick hamna i bloggen. Det blev ganska mycket deg, så jag gjorde bara gnocchi av hälften. Den andra halvan blandade jag med bakpulver och gjorde till scones-liknande bröd som jag bakade i ugnen. Dessa fick en väldigt god smak och funkade absolut som de var. De blev trots allt ganska snabb-bakade eftersom de gjordes med bakpulver.

Ett annorlunda bröd som passar till Halloween

Jag som gillar att baka med surdeg ville ändå ta det hela ett steg vidare. Det borde ju gå att kunna baka ett härligt och fluffigt bröd med denna bas. Sagt och gjort förenklande jag receptet lite, kokade en puré av blomkål och pumpa – egenodlad pumpa, bör kanske tilläggas – och sedan använde jag purén istället för vatten i brödet. Pumpan jag använde heter hokkaido, men man kan självklart ta den sort man vill. Både halloween- och muscat-pumpa går bra.

PumpapuréDet här blir verkligen ett coolt bröd som passar fint att ha till frukost på hösten när både pumpa och blomkål är i säsong. Det blir som sagt smakrik och bara måste testas när det nybakt tillsammans med naturell philadelphia och en skiva kokt medvurst. Så gott! Kom ihåg att låta brödet vila en timme innan du skär upp det så att värmen får jämna ut sig och brödet komma ner lite i temperatur.

Purén man kokar kan du bli lite olika lös beroende på hur hårt man kokar blomkålen och pumpan. När man bakar är det bäst att väga alla ingredienser så att de blir exakt. Jag vägde purén för att ge den som vill testa detta recept ett riktmärke, och den vägde 790g. Är den väldigt lös kan man alltså koka den lite till, och annars har man bara i lite mer vatten i purén. Det här receptet är verkligen värt att prova, för det blir både ett dekorativt och annorlunda bröd. Nästa helg ska jag bjuda mina föräldrar på det, och det ska bli spännande att höra vad de tycker.

» Här hittar du fler recept på bröd som bakas med surdeg

Läckert orange surdegsbröd med blomkål och pumpa

Läckert orange surdegsbröd med blomkål och pumpa

2 limpor

300g pumpa (skalad vikt)
300g blomkål
5 dl vatten
150g surdegsgrund av vete
900g vetemjöl
20g flingsalt

  • Mata surdegsgrunden kvällen innan och låt den stå i rumstemperatur till morgonen efter.
  • På morgonen; Skala och kärna ur pumpan med hjälp av en sked. Tärna den och ha ner i en kastrull. Skär ner blomkålen till mindre bitar och lägg i kastrullen med pumpan. Slå på vatten och låt det puttra utan lock i 15–20 minuter. Kör till en slät puré med hjälp av en mixerstav.
  • Häll ner purén i skålen till en hushållsassistent och kontrollera att den väger cirka 790 gram. Väger det för lite slår du bara på lite vatten. Väg upp surdegsgrund och vetemjöl i skålen. Jag brukar ställa skålen direkt på vågen och bara nollställa vikten innan jag har i nästa ingrediens. På så vis slipper man en massa onödig disk.
  • Kör assistenten i 15 minuter. Ha i saltet och kör ytterligare 4 minuter. Låt degen vila i bunken under dagen. Vik den gärna ett par gånger under dagen.
  • På kvällen; Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Forma till limpor och lägg dem på varsitt mjölat bakplåtspapper. Pudra lite mjöl över limporna och lägg på bakduk. Låt jäsa tills morgonen.
  • Ställ in en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten. Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme.
  • Skär 1–2 cm djupa snitt över limpan med en riktigt vass kniv eller en skalpell. Lägg in ett bröd i taget, med bakplåtspappret på stenen. Häll på 5 dl vatten i plåten i botten av ugnen så det bildas ånga. Stäng luckan fort och baka brödet i 23–25 minuter. När brödet har en innertemperatur på cirka 93–95°C är det klart.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.