Läckököttbullar

Läckököttbullar

Förutom prinskorv och hemrullade köttbullar har vi alltid Läckökorv på julbordet. Det är en jättegod korv som röks över alspån, och är en typisk klassiker på många julbord.

Sist jag var på Årets Kock i Göteborg fick jag med mig en stor Läckö-ring hem. Just den gången skulle jag flyga tillbaka, och när min korv kom åkande genom säkerhetskontrollen såg jag hur tre personer klev fram till skärmen, kollade intresserat, sedan blev jag ombedd att plocka ut den avlånga saken jag hade i min väska och köra den igenom säkerhetskontrollen igen.

Annorlunda och saftiga köttbullar med rökig smak

Man hade kunnat tro att de skulle känna igen på doften att det var en korv, men efter andra vändan var det utrett att det faktiskt var en korv. Dessutom sa de med ett smajl att jag gärna fick lämna den hos dem.

Vem som helst kan göra dessa enkla köttbullar

Så här innan jul tycker är tunna skivor av Läckökorv är ett gott tilltugg till en öl eller ett glas vin när man bakar eller fixar med middagen. Just denna gång, när vi skulle göra lite julplock, bestämde jag mig för att testa en ny variant – läckökorv i köttbullarna. Det blev kanongott. Köttbullarna fick en tuggigare konsistens och en god, rökig smak. De här serveras som stora bullar med en tandpetare eller liten gaffel i. Perfekta som tilltugg, till en buffé eller helt enkelt till det vanliga julbordet. Dessutom är det grymt om man käkar lchf.

Julköttbullar med annorlunda kryddning

Cirka 16 st

400g köttfärs
50g läckökorv
1 dl ströbröd
1 ägg
1/4 gul lök
salt, peppar, timjan

1. Tärna läckökorven och löken smått.

2. Rör ihop köttfärs, ägg, ströbröd, hackad lök och läckökorven tillsammans med kryddor. Forma till stora köttbullar och stek i smör.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.