Morotscoleslaw, heta hickorybönor och klyftpotatis
Jag älskar grillat! Inte bara själva grillandet i sig (som av någon mystisk anledning ska utföras av männen i huset) utan smaken av grillat. Kanske är det hela upplevelsen som gör det? Att stå i kvällssolen med en kall öl och sniffa in de härliga dofterna av grill och grillat kött.
En av mina favoriträtter är inspirerad av det amerikanska köket. Kryddigt kött, klyftpotatis och coleslaw – det är ju så gott! Nu när vi har en Crock Pot i hushållet lagas det ofta.
Så får du mört kött
Självklart fick de här ribsen ligga i Crock Poten tillsammans med tequila i fem timmar innan de hamnade på grillen, sedan penslades med en tequila-glaze. Det var så man storknade! Till och med min kära mamma som föredrar fisk tyckte att det var det godaste hon ätit.
Kötet bara trillade av ribsen. De var så fantastiskt möra! Har du en slökokare måste du definitivt prova, annars tycker jag att du ska investera i en – matlagningen blir så mycket enklare. Vill du trots allt laga utan Crock Pot så kan du låta ribsen ligga i en stor kastrull och puttra på svag värme under några timmar.
Läckra Ribs med Tequila i Crock Pot
Ribs:
2 vitlöksklyftor
2 msk hickorysås
1 dl tequila
1 msk balsamvinäger
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
salt, peppar
1 gul lök
1,5 kg tjocka ribs
Glaze:
3 msk råsocker
1/2 dl tequila
2 msk olivolja
1 msk hickorysås
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
salt, peppar
Klyftpotatis:
500g röd potatis
1 msk olivolja
salt, peppar, grillkrydda, vitlökspulver
Coleslaw:
300g vitkål
4 morötter
1 rött äpple
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano
Heta hickorybönor:
1 burk kidneybönor
2 msk hickorysås
1 msk sambal oelek
1 tsk färsk, hackad persilja
salt, peppar
1. Pressa vitlök och rör ihop med resten av ingredienserna. Hacka löken och skölj ribsen. Ha ner den hackade löken i botten av Crock Poten, slå på lagen och lägg ner ribsen. Låt stå och puttra ca 5 timmar på lägsta läget.
2. Skölj och skär potatisen till klyftor. Ringla olja i en ugnsform och rada upp potatisklyftorna. Krydda och ställ in i ugnen i 225° i ca 30-45 minuter. Tag ut i mitten av tiden och vänd runt potatisklyftorna.
3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Hyvla vitkålet med en osthyvel och ha sedan ner rivet i kastrullen. Låt det ligga och puttra på svag värme i ca 15 minuter. Häll av rivet i ett durkslag, spola kallt vatten på och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt. Riv urkärnat äpple, morot och lök på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med pressad vitlök, creme fraiche, majonäs och äppelcidervinäger. Smaka av med kryddor.
4. Skölj kidneybönorna och blanda sedan ihop i en skål tillsammans med hickorysås, sambal oelek, hackad persilja och kryddor.
5. Koka upp råsocker med tequila och olja i en liten kastrull. Ha ner hickorysås, soja och tomatpuré. Låt sjuda på låg värme till glazen börjar tjockna till (ca 15 minuter). Blir den för tjock, rör ner lite mer olja. Grilla ribsen och pensla med glazen precis innan de är färdiggrillade.
Rekommenderat vin till: Castel Forte Ripasso (nr 5352) 84:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej!
Receptet låter smarrigt!
Reagerar kanske lite på din kommentar om grillning. Trodde nog att de flesta hade slutat använda tändvätska – både av miljöskäl och smak, och enligt mej: stanken!
Tänkte också på ditt omdöme om gasolgrillning. Om man älskar smaken av kol: lägg lite av din favoritkol på gasolgrillen (under gallret). Om man som jag, vill variera röksmaken, så väljer jag det rökspånet som passar bäst för tillfället – har nog c.a. 10 olika sorter.
Fördelarna med gasolgrillning är uppenbara:
Snabb – 380˚ på mindre än 5 minuter!
Man har styr enkelt och snabbt värmefördelningen.
Utan gasolgrillen hade jag säkert inte grillat lika ofta = flera gånger i veckan.
Hej Kenneth.
Kul att du nosat upp ett av mina gamla recept. Det är faktiskt hela sju år sedan det skrevs (när inlägget är publicerat står längst ner under alla inlägg) så mycket vatten har hunnit rinna under broarna, som man så vackert säger. Ibland känner jag faktiskt att jag skulle behöva gå igenom vad jag en gång skrivit, men med över 2000 recept som bloggen idag har, blir det ibland lite svårt som du förstår. En gång i tiden tyckte jag till och med att man skulle köpa kött från utlandet… huga!
Idag har jag fortfarande en hatkärlek till den nostalgiska sommardoften av tändvätska, men jag skulle aldrig använda det själv. Vi kör kol eller ved som vi tänder med en looftlighter. Antingen i klotgrillen eller offset smokern som vi kör med ved av körsbär- eller pekan. När det ska gå snabbt kör vi gasol. Jag älskar också smaken av kol och ved. Jag håller helt med om dina tips och tackar och bockar hjärtligast :)
Mvh
Madeleine