Bästa frukostrecepten

Bästa frukostrecepten

Är du en sån som hoppar över frukosten på morgnarna? Ja, en sån var jag också tidigare. Jag funkar alldeles utmärkt utan frukost, dock går allt så mycket lättare när kroppen kommit igång – och hjärnan likaså. En kopp kaffe ackompanjerat av ursäkter som ”Jag är inte hungrig så tidigt” eller ”Jag har inte tid” var mer eller mindre standard förut.

Man har alltid tid att äta frukost. Det handlar bara om att planera sin tid om man vet med sig att vara morgontrött eller ute i sista minuten. Att man inte är hungrig så tidigt man kan hålla med om. Jag kan inte heller käka direkt när jag studsat ur sängen.

Å andra sidan bör man lyssna när kroppen säger till att den är hungrig. Ju fler mål man äter, desto mer ökar förbränningen. Vill man inte bygga drar man helt enkelt bara ner på mängden energi som går in.

Människan är inte byggd för att gå ner i vikt

Till skillnad från vad en del tror går man inte ner i vikt genom att hoppa över ett mål (mer än tillfälligt). Det har snarare motsatt effekt då kroppen går ner på sparlåga och istället börjar bränna det lagrade proteinet i musklerna. Människan är inte byggd för att gå ner i vikt. När näringsinnehållet dras ner hushåller kroppen med energin. När kroppen sedan får näring passar den på att bulka. Människor som äter regelbundet mår bättre och har lättare att hålla formen.

Inspiration till frukost, lunch och mellanmål

Allt sånt här vet ni säkert redan, så nog tjatat om det. Däremot tänkte jag nu hjälpa till lite på traven genom att inspirera med nio goda mål som passar när man tränar eller vill hålla formen. Helt enkelt de bästa frukostrecepten. Råkar du nu inte träna kan du faktiskt äta dem ändå – de är precis lika goda och mättande för det. De funkar lika bra som frukost, lunch eller mellanmål. Alla är beräknade för 1 person.

Solrosgröt med björnbär

Solrosgröt med björnbär

0,5 dl solrosfrön
1 msk linfrön
0,5 dl björnbär
1,5 dl fiberberikade havregryn
2 dl vatten
1 nypa socker och salt

1. Ha ner frön, bär, havregryn och kryddor i en skål.

2. Rör ner vattnet och kör sedan 1 minut på högsta effekt i microvågsugn. Tag ut, rör om och kör sedan ytterligare en minut på högsta effekt.

Lyxig tränings-äggröra

Lyxig äggröra

2 ägg
1 dl keso
2 msk majs
1 morot
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl svarta bönor
1/2 röd lök
salt, peppar
1 avocado

1. Flaga morötterna med en potatisskalare. Fräs upp olja i en stekpanna och ha ner solrosfrön och morotsflagor. Salta och stek sedan ett par minuter under omrörning.

2. Tunnklyfta rödlöken och ha ner i pannan. Ha ner äggen och klicka i creme fraiche. Rör ihop och salta och peppra. Ha ner bönor och majs. Stek allt under omrörning till äggen stelnat. Servera med tärnad avocado.

Bacon och äggröra

Bacon och äggröra

2 ägg
1 dl keso
1 liten vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano
1/2 paket bacon

1. Vispa ihop ägg, keso, kryddor och pressad vitlök. Stek på mellanvärme och rör runt med en stekspade. Då den har klumpat ihop sig och vätskan reducerats är den klar.

3. Stek baconen. Servera med lite gurka och tomat.

Bästa frukostrecepten

 • Yoghurt med bär

  Yoghurt med bär

  3 dl naturell yoghurt
  0,5 dl blåbär
  0,5 dl jordgubbar
  1 kiwi
  2 msk solrosfrön
  ros- och blåklintsblad

 • Kokt ägg, keso och avocado

  Ägg, keso och avocado

  1 kokt ägg
  1 dl keso
  1 avocado
  1 msk färsk oregano
  1 krasseblomma
  salt, peppar

 • Keso, kikärtor och skott

  Keso, kikärtor och skott

  1,5 dl keso
  1 dl kikärtor
  1 dl alfa alfagroddar
  0,5 dl solrosskott
  salt, peppar

 • Yoghurt med frukt

  Yoghurt med frukt

  3 dl naturell yoghurt
  1 apelsin
  1/2 rött äpple
  3 msk solrosfrön

 • Stekt äggmacka, keso och groddar

  Stekt äggmacka med keso och groddar

  1 skiva bröd
  2 stekta ägg
  2 skivor salami
  1 salladsblad
  1 tuss alfa alfagroddar
  1 dl keso
  1 msk klippt gräslök

 • Sommarskål

  Sommarskål

  1 kokt ägg
  1,5 dl keso
  0,5 dl svarta vinbär
  1/2 grönt äpple
  1 avocado
  1 msk färsk koriander
  salt, peppar

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.