Lakritsfromage med limemarinerade hallon

Hur gör man fromage?

Jag är en riktig lakritsjunkie. Om det inte fanns lakrits här i världen skulle jag vara en mindre lycklig person. Tur är det då att det både finns en stor burk med Pingviner strategiskt placerat under vårt vardasgrumsbord – och en burk med nyköpt lakritspulver att blanda ner i desserterna. Den här gången blev det en fromage med lakrits, och att göra fromage var enklare än jag hade trott.

Ramlösa Lakritspulver

Lakritsfestivalen

I helgen är det lakritsfestivalen i Stockholm. Jag ska så klart dit och provsmaka, blogga och pillra på lakrits. Besöka Lakritsfestivalens webbplats för mer info. Där hittar du bland annat också annorlunda recept med lakrits av Jacob Wismar.

Lagom efter lakritsens dag (som var den 12 april), och nu, lagom till lakritsfestivalen, kommer här ett recept på lakritsfromage. Det är mitt första försök att laga fromage – och oj vad gott det blev!

Goda recept med lakrits

Självklart erbjuder Landleys kök flera recept med lakrits. Hur låter till exempel Lakritskyckling med spenat- och morotsblastpaj i sconesskal eller Våfflor med lakrits, färska jordgubbar och limegrädde?

Lakritsfromage med limemarinerade hallon

För: 6-8 personer

Lakritsfromage med limemarinerade hallon

Fromage:

2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
3 ägg (2 vitor och 3 gulor)
1 dl socker
2,5 dl vispgrädde
3 tsk lakritspulver

Topping:

200g hallon
1/2 lime
1 tsk socker

1. Dela äggen till 2 vitor i en bunke och 3 gulor i en annan bunke (spara alltså en vita till något annat). Vispa gulorna pösiga tillsammans med hälften av sockret. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum tillsammans med andra hälften av sockret. Tillsätt lite socker i taget under vispningen.

2. Vispa ihop grädden med lakritspulvret i en tredje bunke.

3. Häll ner gelatinpulvret i en kopp med kallt vatten och låt det svälla ca 5 min. Lös sedan upp gelatinet genom att ställa koppen i ett varmt vattenbad. Se till att den gula äggsmeten inte är för kall och blanda därefter ner den i gelatinlösningen. Rör om ordentligt. Vänd ner äggvitorna och till sist grädden. Rör inte mer än nödvändigt. Häll upp i efterrättsskålar eller glas och låt stelna i kylen minst 1 timme.

4. Tina hallonen och rör ihop med limesaft och socker. Klicka upp hallonen på toppen av fromagen.

Rekommenderad dryck till desserten:
Carlshamns Flaggpunsch (588) 74:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.