Lakritsglögg

Recept på hemmagjord lakritsglögg

Så här under den myspysiga julmånaden december, har jag lagt lill-lördag på is. Istället tycker jag glögg-lördag är mer passande – eller ”glördag”, som sambon tyckte den skulle heta. Det blir förstås konstigt eftersom det inte alls är lördag, men från och med början av december lagas det i alla fall glögg som slurpas på samtidigt som middagen lagas på onsdagarna. Det är ett trevligt avbrott från vardagen och perfekt när man kommer hem och är lite ruggig.

Gör egen glögg av vin

Glögg med lakritsDen här julen har jag lagat flera sorters glögg. Det är faktiskt inte alls svårt, och vill man göra det riktigt enkelt för sig är det bara att pytsa i lite glöggkryddor och favoritspriten i en vanlig saftglögg. Tidigare var jag inget fan av glögg, men då roligare glöggsorter hittat in på hyllorna, och sedan jag börjat göra egen har jag ändrat åsikt. Det går ju att göra alla möjliga sorter – det bevisar Blossa gång på gång.

En del rynkar på näsan när man pratar box-vin. Men till glögg passar det helt perfekt, framför allt när man ska göra glögg till många – exempelvis om man ska ha glöggmingel. På tal om glöggmingel här du hittar här massor av recept på snittar och plockmat som passar till julens fester – från prinskorv och läckra ribs till sillsnittar och munsbitar av Jansson.

God glögg med lakrits till glöggmiglet

Vilket rödvin man ska väljer till denna lakritsglögg får man avgöra själv. De mest tanninrika vinerna bör man kanske skippa, men både italienska, amerikanska och sydafrikanska viner funkar fint så som primitivo, zinfandel eller cabernet sauvignon. Jag letade länge efter ett recept på lakritsglögg men hittade inget vidare bra. Det var så jag bestämde mig för att göra egen. Jag tyckte inte heller att de man kunde köpa var särskilt goda. Kul nog tyckte gästerna som fick prova denna glögg med lakrits att den var riktigt god. Kul!

» Fler recept på hemmagjord glögg hittar du här.

Lakritsglögg

Cirka 1 liter

Lakritsglögg

1 liter rött vin
1 dl whiskey, ex Jack Daniels
1,5 dl socker
5 msk muscovadosocker
5 stjärnanis
2 kanelstänger
1 tsk hela nejlikor
0,5 tsk kardemummakärnor
1 msk sweet liqorice syrup

1. Värm på vinet i en kastrull och ha ner whiskey, socker, kryddor och lakritssirap.

2. Rör om och låt det sjuda upp under 5 minuter. Det får dock inte koka. Slå över i flaska eller kanna och låt svalna. Låt stå och dra i en till två dagar och sila sedan av kryddorna.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.