Gravad lax med lakrits

Lakritsgravad lax

Att grava lax är faktiskt väldigt lätt. Det är bara att klappa in smakerna runt om laxen och sedan låta den ligga två dygn i kylen. Varför inte testa en annorlunda lax med lakritssmak? Denna är både spännande och dekorativ tack vare sin starka färg. Själva laxen påminner lite om matjesill i smaken. Riktigt gott och helt klart oväntat.

Skillnad på gravat och rimmat

Skillnaden mellan att rimma och grava är proportionerna mellan salt och socker. När man rimmar använder man mer salt än socker. När man ska grava är det precis tvärt om – mer socker än salt. Vid gravning är det också vanligt att proportionerna är lika delar socker och salt.

» Vill du prova att rimma lax?
Här finns recept på rimmad lax med färsk dill, senap och citron.

Gravad lax med lakrits

För: 4 personer

Lakritsgravad lax

500g lax i bit
2 msk salt
4 msk socker
1 tsk sweet licorice syryp
1 tsk olivolja
1 msk citronsaft

1. Fjälla laxsidan med ett rivjärn, skölj av och torka.

2. Rör ihop salt och socker tillsammans med lakrissirap, och olivolja. Pressa i citronsaft och rör ihop.

3. Lägg laxen med skinnsidan nedåt och klappa in såsen på ovansidan. Lägg laxbiten i en påse och låt sedan ligga i kylen i två dygn. Skiva upp tunt och servera.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.