Lakritsgravad lax
Att grava lax är faktiskt väldigt lätt. Det är bara att klappa in smakerna runt om laxen och sedan låta den ligga två dygn i kylen. Varför inte testa en annorlunda lax med lakritssmak? Denna är både spännande och dekorativ tack vare sin starka färg. Själva laxen påminner lite om matjesill i smaken. Riktigt gott och helt klart oväntat.
Skillnad på gravat och rimmat
Skillnaden mellan att rimma och grava är proportionerna mellan salt och socker. När man rimmar använder man mer salt än socker. När man ska grava är det precis tvärt om – mer socker än salt. Vid gravning är det också vanligt att proportionerna är lika delar socker och salt.
» Vill du prova att rimma lax?
Här finns recept på rimmad lax med färsk dill, senap och citron.
Gravad lax med lakrits
500g lax i bit
2 msk salt
4 msk socker
1 tsk sweet licorice syryp
1 tsk olivolja
1 msk citronsaft
1. Fjälla laxsidan med ett rivjärn, skölj av och torka.
2. Rör ihop salt och socker tillsammans med lakrissirap, och olivolja. Pressa i citronsaft och rör ihop.
3. Lägg laxen med skinnsidan nedåt och klappa in såsen på ovansidan. Lägg laxbiten i en påse och låt sedan ligga i kylen i två dygn. Skiva upp tunt och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Lakritslaxen, i recepttext hänvisas det till Olivolja men det finns ingen mängd olivolja i ingredienslistan???
Hur mycket Olivolja?
Hej Nils.
Nu ska jag berätta en intressant historia för dig. Du satte mig allt lite på pottkanten med din fråga. Det här receptet är nämligen över 6 år… och med en tefonhjärna (teflon är visserligen ett patenterat begrepp, så man kanske borde säga non-stickhjärna?) är det inte helt lätt att komma ihåg något så långt tillbaka. Jag funderade därför över hur jag hade gjort idag, och kom fram till att jag skulle ha blandat med cirka 1 tesked. Efter lite rotande bland mina originalfiler visade det sig helt enkelt att raden med oljemängden trillat bort när receptet hamnade här i bloggen. Tänka sig att det visade sig att jag även då tyckte att 1 tesked var lagom. Svaret är alltså 1 tsk. Nu är i alla fall receptet uppdaterat och jag får passa på att tacka hjärtligast för att du upptäckte mitt lilla misstag – och önska en god jul.
Mvh
Madeleine