Lakritskyckling med spenatpaj och morotsblast

Visst kan man ha lakrits i mat

Kan man ha lakrits i mat? Självklart. Och varför inte på kycklingen? Lakrits är ett annorlunda inslag att ha i mat som förvånar de flesta. Till många råvaror passar det också oväntat bra. Denna lakritskyckling med spenatpaj och morotsblast är verkligen en annorlunda maträtt som inte bara är smakrik och god. I denna har jag nämligen tagit vara på morotens blast – du vet det där gröna bjäfset som sticker upp ur marken på moroten.

Vad är det gröna på moroten?

Vanliga morötter säljs förstås utan blast, men när man köper morötter på knippe får man med härlig, grön blast som man absolut kan äta. Många skär till och med bort det lilla gröna som sitter längst ut på moroten, men så länge det inte är en massa jord på moroten är det bara att mumsa i sig. Dessutom är det gröna inte solanin utan klorofyll. Alltså inget giftigt utan samma gröna färg som exempelvis salladsblad har.

Är man bekväm kan man göra pajen med färdig pardeg eller smördeg på rulle. Jag gör dock denna med sconesdeg eftersom det ger så himla god smak. Det är heller inte omständigt. Glöm inte att ställa fram tandpetare till den här goda spenatpajen, för det gröna sätter sig verkligen mellan varenda tand.

» Fler roliga recept med lakrits hittar du här

Lakritskyckling med spenatpaj och morotsblast

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Lakritskyckling med spenat- och morotsblastpaj i sconesskal

Pajskal:
2 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl flytande smör
1,5 dl mjölk

Pajfyllning:

1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 dl hackad morotsblast
600g fryst, hackad spenat
2 msk vit balsamvinäger
salt, peppar
150g fetaost
1,5 dl grädde
2 ägg

Lakritskyckling:

2,5 msk hickorysås
1 msk körsbärsbaslamvinäger
1 msk olivolja
1/2 tsk lakritspulver
salt, vitpeppar
4 kycklingfiléer

Yoghurtsås:

1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar, oregano, spiskummin

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placerad över pajformen. Platta ner degen i formen och förgrädda sedan i 10 minuter i 175°C.

2. Smält smör i en stekpanna och ha sedan ner hackad gul lök, spenat och hackad morotsblast. Fräs allt i stekpannan några minuter eller till spenattärningarna tinat. Slå på vinäger och salta och peppra. Fräs ytterligare några minuter och blanda sedan ner i en bunke tillsammans med smulad fetaost, grädde och ägg. Öka temperaturen på ugnen till 225°C och grädda sedan pajen i 20 minuter.

3. Rör ihop hickorysås, vinäger, olivolja och lakritspulver. Smaka av med salt och peppar och pensla sedan kycklingfiléerna med marinaden. Genomstek kycklingen, vänd några gånger under stekningen och pensla med extra marinad.

4. Rör ihop ingredienserna till såsen och servera till.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.