Våfflor med lakrits, färska jordgubbar och limegrädde

Underbart gott till våffeldagen

Våfflor är gott och lakrits är gott. Vad händer då när man kombinerat gott och gott? Ja, testar man att göra dessa våfflor får man svaret, men jag kan förstås redan nu avslöja att det blir väldigt smaskigt. Till våffeldagen är det kul att variera smaksättning både på våfflor och grädde. Man kan också servera färska bär till istället för den klassiska sylten som dessutom innehåller en massa extra socker.

Lakritsvåfflor

Dessa våfflor med lakrits, färska jordgubbar och limegrädde är enkla att göra och passar utmärkt till våffeldagen, till sommardessert såväl som till efterrätt när som helst. Vill man göra desserten ännu roligare kan man stapla våfflorna på varandra och varva mellan lagren med grädde och färska bär. Då får man som en tljusig våfeltårta. Täck dock på att våfflorna snabbt blir saggiga och tappar krispet när de står för länge, så servera den i så fall snabbt efter montering.

Vintips till våfflorna

Ni som är återkommande besökare i Landleys kök vet att jag utlovat nio sorters våffel-recept till våffeldagen. Detta är recept nummer fyra i ordningen. För den som älskar lakrits så är det här the våffla. Missa förresten inte vintipset under receptet som passar väldigt bra till receptet. Sauvignon Blanc är nämligen inte bara bra till getost utan precis lika bra till lakrits.

Våfflor med lakrits, färska jordgubbar och limegrädde

Ca: 10-12 våfflor

Lakritsvåfflor med färska jordgubbar och limegrädde

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100g smör
4 tsk lakritspulver
salt, socker

1 lime
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
250g jordgubbar

1. Riv skalet ifrån en lime och vispa ihop med grädde och vaniljsocker. Ställ svalt. Skiva upp jordgubbarna och ställ även dessa svalt till servering.

2. Blanda ihop mjöl med bakpulver och lakritspulver. Häll ner mjölk och smält smör. Ha ner en nypa socker och en nypa salt, rör ihop till en smet och grädda våfflorna i våffeljärn.

Våfflorna kan med fördel gräddas i förväg. Lägg då de färdiggräddade våfflorna i en påse under tiden. Hetta upp ugnen till 225°, lägg in våfflorna på ett galler och in i ugnen till de blivit genomvarma och fått tillbaka sin sprödhet (ca 5-10 minuter).


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.