Lamm i lergryta med torkade aprikoser och timjan

Välkommen till nya Landleys kök!

Ja, du såg rätt! Landleys kök har bytt utseende. Efter tre år med samma design – en design som hängt med ända från den gamla goda tiden då jag bloggade på plattformen Blogger – kände jag hur det var dags att byta upp sig. Personligen har jag varit nöjd med bloggen som den var, men saker förändras och det är klart att bloggen även ska gå att läsa på mobila enheter.

Framöver kommer fler roliga funktioner att dyka upp, men eftersom jag bygger, testar och driver bloggen helt själv, samtidigt som jag har mitt aktiebolag är förstås tiden begränsad. Hittar du något som inte funkar eller som ser konstigt ut är du välkommen att skicka en kommentar. Vissa sidor kommer tyvärr att se lite märkliga ut eftersom de är byggda för en tidigare plattform, men det kommer att fixas vartefter. Håll ut.

Följ på Facebook

Glöm inte att du kan följa Landleys kök på Facebook. Här får du goda tips, läsning och recept direkt i ditt flöde. Gillar du foton kan du även följa mig på Instagram under mitt alias MadLandley.

Gott recept med lamm

Vad sägs nu om att vi börjar med ett gott recept på lamm – min absoluta favoritråvara när det kommer till kött. Lamm har god smak och går att göra så mycket kul med. Just i denna anrättning fick lammet lagas i lergryta och serveras med linssallad, ajvar och creme fraiche. Under receptet hittar du också ett gott vintips som passar alldeles utmärkt till maten. Det här är ett spanskt vin med härligt fruktig smak. Tillsammans med maten får vinet mer karaktär och gifter sig med kryddningen.

Lamm i lergryta med torkade aprikoser och timjan

För: 4 personer

Lamm i lergryta med torkade aprikoser och timjan

Lamm i lergryta med torkade aprikoser och timjan:

1,5 kg lammstek
2 märgben
200g torkade aprikoser
1/2 kruka färsk timjan
3 dl vatten
5 dl rosevin
salt, peppar

Linssallad:

4 dl puylinser
1 burk kikärtor
3 salladslökar
1/2 rödlök
12 bitar soltorkade tomater
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

Tillbehör:

1 burk ajvar
1 burk créme fraiche

1. Skär köttet till stora bitar och bryn det i smör i en stekpanna på hög temperatur. Blötlägg lergrytan i ett vattenbad i 10-15 minuter. Lägg över köttet i lergrytan och lägg ner märgbenen. Fräs ur pannan med en skvätt rosévin och slå över grytan. Grovhacka aprikoser och fördela ut i grytan. Repa över färsg timjan, salta pch peppra. Slö över vin och eventuellt vatten så det blir en centimeter kvar till kanten. Ställ in i ugnen i 2 timmar i 175°C.

2. Koka upp saltat vatten. Ha ner linserna och låt dem sjuda under lock i cirka 20-30 minuter. Slå av vattnet. Blanda med sköljda kikärtor, hackad salladslök och rödlök samt strimlade soltorkade tomater. Smaka av med balsamvinäger samt salt och peppar.

3. Trasa lammköttet i grytan med en gaffel. Servera med linssalladen, ajvar och creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.