Lammburgare med ramslöksdressing, picklad rödlök och rotsakspommes

Hemmagjorda hamburgare med lammfärs

April är en märklig månad med ombytligt väder. I år är den också precis som den alltid brukar vara, med regn ena sekunden och sol den andra. Däremellan haglar det en skvätt. Det sägs att omväxling förnöjer, men jag hade gärna haft lite mer sol och lite mindre regn. Däremot känns det verkligen som att våren har börjat nu. Det går så fort att man verkligen måste iaktta och beundra, annars är det förbi i ett ögonkast.

En av de fina sakerna med våren är allt det härliga ogräset. En del tycker det är hemskt och utför en kamp under hela sommaren där ogräset oftast vinner. Vi andra som vet hur fint det är med ätliga växter tar istället tillvara på det. Att äta ogräs är både ekonomiskt, klimatsmart och i många fall ekologiskt (beroende på var det växer). När allt kommer till kritan är det ett gratis skafferi rakt utanför dörren, och egentligen är det ingen skillnad på de sallader och örter vi köper i butik.

RamslökRecept med ramslök

De växter som finns vilt i naturen har dessutom ett tätare näringsinnehåll än de som finns att köpa i grönsaksdisken. Dels för att de i många fall är ekologiska och för att de växt i sin egen takt på jordar som inte är stressade och industriellt kultiverade. Konstgödsel ger i regel bara en större bladmassa och mer vatten i cellerna. Det finns också flera rapporter som tyder på att flertalet vilda växter innehåller upp till tre gånger så mycket protein, vitaminer och mineraler.

En favorit som fler och fler fått upp ögonen för och vågat sig på är ramslök. Ramslök är en växt där bladen liknar liljekonvaljens – de är breda och gröna. Själva blomman ser dock ut som en typisk lökblomma – som gräslökens fast i vitt.

Hamburgerdressing med ramslök

Ramslöken, som för övrigt är en ört, växer inte högre upp än i Gästrikland. Högre upp i landet trivs den helt enkelt inte. Ramslöken är en vårblomma som blommar någon gång under maj och juni. Alltså måste man passa på att ta tillvara på den. Jag har strimlad ramslök infryst i lagom stora zip-påsar i min fry. Det är smidigt och lika enkelt att ta fram som hackad fryst persilja eller dill.

» Här kan du läsa allt du vill veta om ramslök, få tips på förvaring och goda recept.

Hembakta hamburgerbröd

Hembakta hamburgerbrödTill den här maträtten kände jag att det var dags för ramslök, så fram åkte påsen med fryst ramslök som legat och väntat i frysen. Ramslök adderar en god smak av vitlök i anrättningarna. När den ätes rå är smaken som starkast. Om man värmer den blir smaken mildare. Smaken kan avta även om den är fryst, men jag tyckte ändå att man kände en bra smak när den blandades i denna hamburgerdressing.

Dessa lammburgare med ramslöksdressing, picklad rödlök och rotsakspommes är en riktig goding så här på vårkanten. Bröden bakade jag så klart själv för att få rätt format och slippa en massa konserveringsmedel. Prova redan på studs! Har du inte tillgång till ramslök kan du byta mot ytterligare en vitlöksklyfta. Gör då enligt metoden nedan så får den en underbar smak.

» Fler goda hamburgerrecept hittar du här

Lammburgare med ramslöksdressing, picklad rödlök och rotsakspommes

För: 4 personer

Lammburgare med ramslöksdressing, picklad rödlök och rotsakspommes

Hembakta hamburgerbröd:

250g vetemjöl
1 tsk socker
1/5 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
25 smör
olja till pensling
3 msk mannagryn

Picklad rödlök:

2 små rödlökar
4 dl vatten
3 msk ättika
1 msk strösocker
1 msk salt

Ramslöksdressing:

1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl créme fraiche
0,5 dl tomatpuré
3 vildgurkor (eller 1 dl hackad, saltgurka)
1/2 röd paprika
1 dl hackad ramslök (fryst eller färsk)

Rotsakspommes:

2 morötter
2 palsternackor
7 dl rapsolja
salt

Lammfärsburgare:

1 dl ströbröd
1 ägg
1 dl riven ost
1/2 chilifrukt
1 msk hackad, färsk rosmarin
5 torkade aprikoser
600g lammfärs

Tillbehör:

1 stor tomat
isbergssallad
bbq-sås

1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 i en kastrull. Smula ner jästen och vispa ihop så att jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda ner tärnat, rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 40 minuter under bakduk.

2. Stjälp ur degen och dela till 4 stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Grädda bullarna i 200°C i 15-20 minuter. Pensla bullarna med olja efter halva tiden och strössla över mannagryn. Skär bröden mitt itu när de svalnat.

3. Skala och skiva rödlök. Koka upp vatten och ha i ättika, socker och salt. Lägg ner lökringarna i det heta vattnet och låt dem ligga och dra i cirka en timme. Slå av lagen innan servering.

4. Pressa en vitlöksklyfta och ha ner i en skål tillsammans med smör. Kör i micron 30 sekunder. Blanda vitlöken med creme fraiche och tomatpuré. Hacka gurka, paprika och ramslök. Blanda med såsen och ställ svalt.

5. Skala och skär rotsakerna till stavar. Hetta upp en kastrull med olja (till cirka 160 grader) och ha ner lite rotsaker i taget. Låt dem friteras cirka 3 minuter och lyft sedan ur dem med en hålslev. Låt rinna av på ett hushållspapper. När alla rotsakerna är friterade, ha ner dem en vända till och låt dem friteras tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och salta ett varv.

6. Blanda ägg och ströbröd och låt det svälla i 10 minuter. Blanda ströbrödet med riven ost, hackad chili, hackad rosmarin och hackade aprikoser. Blanda i lammfärsen sist och forma till fyra biffar, Stek i smör i en stekpanna eller grilla på grillen. Servera burgarna med skivad tomat, strimlad isbergssallad och bbq-sås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.