Lammfilé med avocado- och linssalladsallad, bruten potatis med getost och sval örtsås

Äntligen helg

Den här dagen har jag längtat efter i två veckor. Först blir det en stor, härlig frukost med familjen – vi äter alltid frukost hotell-manér med massor av goda saker så som ägg, korv, bacon och ost. Därefter ska jag och min mamma bege oss ut i skogen och plocka svamp. Ryktet går att det finns mycket svart trumpetsvamp att hitta, så det är något vi har siktat in oss lite extra på. De är tjusiga att ha mi maten och dessutom en riktig delikatess.

Recept på grillad lammfilé

Självklart har vi våra speciella svamp-ställen här ute på landstället. Man vet precis vad som finns var och när. Dessutom har vi börjat leta efter nya ställen som jag sedan märker upp i Svampguiden. Jättesmart. Plockar du också svamp på höstarna, eller är har du fortfarande inte kommit iväg? Här har du guiden med både smaskiga recept, kuriosa och tips på vad man kan ta med sig ut i skogen.

Avocadosallad med linserGrillad lammfiléBruten Potatis

God mat till helgen

Idag är det lördag, då får man godis. Lördagsgodis innebär inte bara en påse med godis – det kan också innebära en riktigt mumsig middag. Lamm är riktigt gott med citrus och getost, därför blir den här rätten en riktig smakbomb. Dessutom innehåller den bra protein, bra fetter, och vitaminer tack vare linser, avocado och kikärtor i salladen. Efter en promenad i skogen, eller bara en slö dag i soffan kan det sitta bra med en härlig rätt till kvällen.

Älskar du lamm lika mycket som jag gör? Här finns ännu fler recept med både lammracks, lammfilé, lammlägg, lammstek och andra goda detaljer från lamm.

Lammfilé med getostgratinerad potatis och avocadosalladsallad

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Lammfilé med avocado- och linssalladsallad, bruten potatis med getost och sval örtsås

Grillad lammfilé:

600g lammfilé
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Bruten potatis:

600g potatis
0,5 dl blandade, färska örter
(ex. persilja, oregano, timjan, koriander)
salt, peppar
200g getost
2 msk smör

Sval örtsås:

4 dl creme fraiche
4 msk klippt, färsk dragon
4 msk klippt, färsk mynta
salt, peppar, vitlökspulver

Avocadosallad:

1 burk kikärtor
1 dl puylinser
1/2 röd lök
1/2 citron
1 vitlöksklyfta
4 avocado
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
salt, peppar

1. Skölj och ansa lammfilén om så behövs. Riv citronskal och rör ihop med pressad vitlök. Lägg lammfilén på en skärbräda och fördela ut kryddor och vitlöks-röran ovanpå. Ställ in i kylen ett par timmar och tag sedan fram köttet en timma innan det är dags att grilla.

2. Koka potatisen i saltat vatten. Hacka kryddorna. Slå av vattnet och ha ner potatisen i en ugnsfast form. Krossa potatisen med en en muddlare i trä eller något annat trubbigt föremål. Fördela sedan ut skalad getost och de hackade örterna. Ringla över lite smör och salta och peppra. Ställ in i 15-20 minuter i 225°.

3. Rör ihop creme fraiche med klippta örter och kryddor. Ställ svalt.

4. Skölj kikärtor och linser, strimla rödlöken och blanda ihop. Ha ner olivolja och balsamvinäger. Avsluta med att ha i tärnad avocado precis innan servering.

5. Grilla eller stek lammfilén, en innertemperatur på ca 60° är lagom.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.