Lammfilé med gremolata och jordärtskockspuré

Vilket vin ska man välja till maten?

Det är inte alltid helt lätt att välja vin till maten – eller vice versa. Vad ska man matcha med, vilka smaker ska man gå på, och kan man servera vitt vin till kött? Svaret är ja. Självklart kan man servera kött och vitt vin. Det gäller bara att kombinera vinets smaker med matens, samt samma fyllighet. I det här fallet passar mineraliteten i jordärtskockspurén och den fräscha citronen med vinets smaker. Under receptet hittar du tips på en specifik sauvignon blanc som du kan köpa från Systembolaget.

Sauvignon blanc från Nya Zealand

Viner som görs på druvan sauvignon blanc är aromatiska och krispiga med smak av nässlor, svartvinbärsblad och gröna äpplen. När de kommer från Nya Zealand kan man också hitta toner av tropisk frukt. Även här använder sig vissa producenter av ekfat vilket ger fylligare viner och toner av vanilj.

Nedan hittar du receptet på lammfilé med gremolata och jordärtskockspuré, men kolla också in Torskrygg med smörslungad potatis, picklad rödlök och lime-hollandaise samt en fräsch Sparris- och sockerärtssoppa med getost och krutonger.

Lammfilé med gremolata och jordärtskockspuré

För: 4 personer

Lammfilé med gremolata och jordärtskockspuré

Jordärtskockspuré:

600g jordärtskocka
4-5 dl vispgrädde
salt, peppar

Gremolata:

1 dl sötmandel
1 ekologisk citron
1/2 kruka bladpersilja
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Lammfilé:

650-700g lammfilé
salt, svartpeppar, persillade

1. Skala och skär jordärtskockorna till mindre bitar. Ha ner i en kastrull och slå på grädde och salta ett varv. Låt småkoka cirka 15-20 minuter utan lock till grädden reducerats. Kör till en puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

2. Hacka sötmandel och blanda med rivet citronskal, hackad persilja, finhackad vitlök samt salt och peppar.

3. Lägg fram lammfiléerna någon timme innan så de hinner rumstempereras. Krydda dem runt om och stek lammfiléerna hela i smör. Skiva upp lammfiléerna i centimetertjocka skivor och servera med gremolatan på toppen. Servera med småbladssallad, exempelvis ruccola eller machésallad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.