Grillade lammkottletter med blomkålsstomp och baconlindad sparris

Lamm till nyår och fest

Grillade lammkottletter med blomkålsstomp och baconlindad sparris är en av mina personliga favoriträtter. Jag älskar blandningen av kryddigt lamm, krämig blomkålsstomp, smakrik svamp och sältan i den baconlindade sparrisen. Det här är verkligen en riktig festmiddag som dessutom är enkel att göra.

Festligt mat med lammkotletter

Lammkotletter är väldigt lätt att tillaga och blir stiligt att bjuda gästerna på. Ska man göra något snyggt till nyårsafton är detta ett säkert kort. Ja, nyår är det ju bara en gång per år, så den här maträtten går faktiskt precis lika bra att laga även till helgen. Servera med ett gott rödvin och njut.

Grillade lammkottletter med blomkålsstomp och baconlindad sparris

För: 6 personer

Lammkottletter med blomkålsstomp, shitakesvamp och baconlindad sparris

Lammkottletter:

1 kg lammkotletter
1 tsk liquid smoke
1 msk äppelciderinäger
1 msk tomatpuré
1 msk svartvinbärsgelé
salt, peppar, timjan

Blomkålsstomp:

700g blomkål
6 potatisar
3 msk grädde
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

Baconlindad sparris:

1 buntar grön, färsk sparris
2 paket bacon

Svampsås:

2 msk flytande smör
300g shiitakesvamp eller blandsvamp
1 vitlöksklyfta
2 msk vitt vin
1 msk japansk soja
3 msk vatten
1 msk majsstärkelse
salt, peppar

1. Rör ihop ingredienserna till marinaden och marinera lammkotletterna ett par timmar innan de ska tillagas. Ta fram köttet en timme innan det ska tillagas.

2. Koka potatis och blomkål var för sig, då de behöver olika tid. Mosa allt sedan med en potatismosare och blanda i grädde, äppelcidervinäger och kryddor. Det ska bli ungefär som vanligt potatismos i konsistensen.

3. Skölj och skär av den yttersta torra biten på sparrisarna. Tag buntar om tre och linda en baconbit runt dem på mitten.

4. Fräs upp smör och lägg i svampen. Låt den puttra på mediumvärme till all vätska börjar dunsta. Häll på resten av ingredienserna och rör ihop med majsmjölet. Se till att det inte klumpar sig.

5. Grilla sparris och lammkotletter. Servera med svartvinbärsgelé.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.