Lammlägg med linssallad och vitlökssås

Recept med lamm och kyckling

Så var det påsk och lags att mumsa lamm och kyckling. Ja, självklart kan man äta det året runt, men just den här tiden är de två av de obligatoriska råvarorna som hör påsken till. Jag älskar både kyckling och lamm – det är verkligen två favoriter. Just lammlägg är en stor favorit som blir saftigt och gott när man tillagar det i en slökokare. Spana exempelvis in det här receptet på lammlägg i slökokare med gremolata och rostad sötpotatis som är gudomligt.

Enkel påskrätt med lamm

För att göra den här rätten enkel kan man välja Scans lammlägg med vitlök och persilja som redan är färdigkokta. På så vis behöver man bara värma lammläggen i ugnen eller på grillen enligt anvisningen på förpackningen. Hur smidigt som helst. Vill du ändå koka lammlägg själv är slökokaren det perfekta redskapet (eller en vanlig kastrull).

Slökokta lammlägg

Lägg ner lammläggen i grytan, ha på dina favoritkryddor, minst 5 deciliter vatten och ställ slökokaren på lägsta värmeläget i fem till ett par timmar. Jag brukar ofta välja rosmarin, timjan, vitlök och svartpeppar som kryddning när jag tillagar lamm. Självklart kan man även ha på lite starkare kryddor så som chili, eller varför inte lakrits?

Spadet som blir över från slökokaren kan man koka ner tillsammans med socker till en glaze som man penslar köttet med om det ska grillas. Hur gott och påskigt som helst. Servera med den goda linssalladen och den enkla vitlökssåsen.

» Fler recept med lamm hittar du här

Lammlägg med linssallad och vitlökssås

För: 4 personer

Lammlägg med linssallad och vitlökssås

Linssallad:

3 dl pyulinser
4 morötter
10 bitar soltorkade tomater
0,5 dl olivolja
3 msk balsamico*
1 knippe färsk timjan
salt, peppar

Vitlökssås:

2 vitlöksklyftor
smör
2 dl creme fraiche
salt, peppar, oregano

Övrigt:

1 paket lammlägg

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. När det kokar, sänk värmen så det bara sjuder och ha i linserna. Låt dessa sjuda i 20 minuter. Hacka morötterna fint och ha ner dessa med linserna när det är fem minuter kvar. Slå av vattnet och häll över linserna i en skål.

2. Strimla soltorkade tomater och blanda med linserna. Blanda med olja, balsamico och smaka av med timjan och kryddor.

3. Pressa vitlöksklyftorna i en skål och ringla över lite smör. Kör i micron cirka 30 sekunder på högsta effekt. Blanda vitlöken med creme fraiche och smaka av med kryddor.

4. Värm lammläggen i ugnen eller på grillen enligt anvisningen på förpackningen. Vill du koka dina egna lammlägg hittar du receptet på det här.

*För diabetesanpassat, byt balsamico mot citronsaft.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.