Ljuvliga lammlägg i slökokare
Jag anser att hösten är som gjord för långkok. Lägg av fläsk och lamm är riktigt prisvärt och blir väldigt gott att lägga i slökokaren. Råkar du nu inte ha en slökokare behöver du inte vara ledsen – det går att laga ändå. En gjutjärnsgryta är en bra investering och fungerar bra både på spisen och i ugnen.
Temperatur på kött
Kom bara ihåg att hålla nere temperaturen så blir det precis lika bra resultat. Ta gärna hjälp av en stektermometer som man sticker in i köttet för att kontrollera temperaturen. Att tillaga på en låg temperatur genererar alltså samma sluttemperatur i köttet – det är själva tillagnigstemperaturen som är lägre.
Varför ska man laga kött på låg temperatur?
När man tillagar kött vid en lägre temperatur behålls vätskan inuti köttbiten och pressas inte ut. Vid lägre temperatur och långsam tillagning smälter också kollagen och bindväv i köttet vilket ger ett mörare kött. När temperaturen ligger runt 40-47° arbetar enzymer som bryter ner köttets fibrer som allra bäst. Det är därför långkok ger ett mörare kött som faller sönder.
Lammlägg i slökokare med gremolata och rostad sötpotatis
Lammlägg:
4 lammlägg
2 morötter
1 gul lök
2 msk oxfond
7 vitlöksklyftor
5 dl rödvin
3 msk färsk, snoppad oregano
färsk timjan
salt, peppar, oregano
1 knippe grön sparris
rapsolja till grill-pensling
Getostcreme:
200g getost
3 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar
Rostad sötpotatis:
3 sötpotatisar
1 stor palsternacka
1 stor röd paprika
3 msk rapsolja
3 msk flingsalt
Citrusgremolata:
100g mandel
1 citron
3 msk klippt, färsk persilja
2 msk flingsalt
1. Ha ner stora bitar av morot och lök, samt hela vitlöksklyftor i slökokaren. Slå på oxfond och vin, samt kryddor. Lägg ner läggen och kör slökokaren i 7 timmar på lägsta temperaturen. Vänd läggen efter halva tiden. Vill du laga lammläggen i en gryta i ugn? Ställ ugnen på 75°C och låt grytan stå inne i cirka 7 timmar. Kontrollera att läggen hunnit bli klara.
2. Hyvla av skalet på getosten och mosa innehållet i en skål. Rör ihop med creme fraiche och salt. Ställ svalt.
3. Skala och skiva sötpotatis och palsternacka. Dela paprikan till stora bitar. Ha ner allt i en djup ugnsplåt och ringla över rapsolja. Smula över flingsalt och ställ in i 25 minuter i 250°C. Tag ut, vänd runt rotsakerna och kör ytterligare 5-10 minuter i 300° med grilleffekt.
4. Rosta mandeln i en panna med lite olja. Låt den svalna och grovhacka sedan. Rör ihop med rivet citronskal, hackad persilja och flingsalt.
5. Förkoka sparrisen i saltat vatten ca 2–3 minuter. Grilla lamm och sparris hastigt så de får lite yta – pensla med rapsolja under grillningen.
Rekommenderat vin till: Castelforte Amarone della Valpolicella (nr 12379) – 161:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hur blir fet om man använder alkoholfritt vin i grytan
Hejsan,
Det står at man ska grilla lamm, efter 7 tim i ungn, ska man det? :-)
Hej Anders.
Om man vill ha en fin yta på lammet gör man det.
Mvh
Madeleine
låter mycket intressant ska kolla om jag kan få tag på lägg imorgon, om man laggar det i ugn med lergryta vad rekomenderar du för grader på ugnen då?
Hej Daniel.
Jag skulle satsa på ca 125° i ugn.
Mvh
Madeleine
I receptet nämner du att man ska ställa ugnen på 75 grader?
”Vill du laga lammläggen i en gryta i ugn? Ställ ugnen på 75°C och låt grytan stå inne i cirka 7 timmar.”
Hej Anders.
Det stämmer bra med 75°C i 7 timmar för vanlig gryta, om man vill matcha slökokarens temperatur. En lergryta, som nedan fråga avsedde, skulle jag köra i 125°C och lite kortare tid. Självklart kan man öka temperaturen i ugnen, oavsett grytmodell, om man vill att det ska gå snabbare. Dock skulle jag inte gå över 125°C. Alltså beror det helt enkelt på hur mycket tid och tålamod man har. Vid en lägre temperatur blir det ju som sagt också mörare.
Mvh
Madeleine