Lammlägg med mungbönsrisotto och smörfräst svamp

Grillade lammlägg kokta i Crock Pot

Jag älskar lamm. Det blir så underbart smakrikt och mört, bara man lagar det rätt. Ja, det finns förstås inga rätt och fel, men när det kommer till lammlägg vill jag att de ska koka länge på låg temperatur så att bindväv och kollagen får smälta. Köttet blir då otroligt mört och fint. Alla detaljer som innehåller mycket insprängt fett vill man alltså hålla nere tillagningstemperaturen på och förlänga tillagningstiden, till skillnad från magra detaljer som istället blir torra och bör tillagas snabbt.

Grillade lammläggLammlägg i Crock Pot

Risotto med mungbönor

Den här rätten lagas i en slökokare, men kan förstås också lagas i ugn eller gryta. När läggen kokat klart grillas de på för att få fin yta och god smak. Till läggen serveras en smakrik och krämig mungotto. Det är alltså en risotto som man gör på mungbönor istället för ris. Mungbönorna behöver först koka och sedan blandas de med grädde, vin och parmesanost. Mungbönor innehåller nästan halva mängden kolhydrater samt 10 gånger mer fibrer och tre gånger så mycket protein jämfört med det ris man kokar risotto på. Alltså är en risotto på mungbönor bättre för som vill hålla formen. Att det sedan innehåller både grädde, vin och parmesan är en annan femma. Många bäckar små…

Vin till lamm

Den här rätten passar i alla fall utmärkt när man vill lyxa till sig – på sommaren, och allra bäst på hösten när man vill ha lite rustikare mat men fortfarande vågar sig ut för att grilla. Gör man som vi, och grillar året om, går den precis lika bra på vintern. Det blir en riktigt god helgrätt med massor av smak som är trevlig att bjuda gästerna på. Servera med vinbärsgelé och vintipset nedan.

Lammlägg med mungbönsrisotto och smörfräst svamp

För: 4 personer
i ugn: 3 timmar, Temperatur: 100°C
Crock Pot: 6 timmar, Temperatur: I
Nordic Cooker: 7 timmar, Temperatur: II
i gryta: 3 timmar, Temperatur: lägsta

Lammlägg med mungbönsrisotto och smörfräst svamp

Slökokta lammlägg:

4 st baklägg av lamm
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
10 torkade aprikoser
ett par kvistar färsk rosmarin
ett par kvistar färsk timjan
3 rött vin
3 dl sött, vitt vin
salt, peppar
4 msk olivolja med äpple

Mungotto:

4 dl torkade mungbönor
2 dl vitt vin
1 dl grädde
2 dl riven parmesanost
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tryffelolja
salt, peppar, lökpulver

Smörfräst svamp:

200g champinjoner
gula löken från köttkoket
smör
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver

Sås:

5 dl av vätska från köttkoket
0,5 dl portvin
2 msk maizena
salt, peppar

1. Blötlägg de torkade mungbönorna i 8 timmar.

2. Tina lammläggen om de är frysta. Ha ner läggen i slökokaren och fördela ut kvartar av gul lök, halverade vitlöksklyftor, strimlade aprikoser samt kvistar av rosmarin och timjan. Slå på vinet och krydda ordentligt. Slå på vatten om det behöver för att täcka läggen. Sätt på slökokaren och låt den gå på lägsta läget – 7 timmar för Nordic Cooker och 6 timmar för Crock Pot. Kör du i kastrull på spisen, låt det koka upp och dra sedan ner till lägsta läget och låt det gå i 3 timmar. För ugn, kör på 100°C i cirka 3 timmar. När det är dags att äta, grilla läggen på hög temperatur och pensla dem runt om med oljan. Grilla till de blivit varma och fått yta.

3. Skölj mungbönorna och koka upp saltat vatten. Ha ner bönorna och koka dem i 20 minuter. Skumma bort slagget med en sked. Slå av mungbönorna i ett durkslag och skölj dem. Ha tillbaka ner i en kastrull och låt dem fräsa upp i smör. Slå på vitt vin och grädde och låt det puttra ihop under cirka 10 minuter eller till risotton börjar bli trögflytande. Riv parmesanosten och blanda ner i bönorna. Smaka av med äppelcidervinäger, tryffelolja och kryddor. Lyft av från plattan.

4. Skölj och skär champinjonerna till kvartar. Fräs upp smör i en stekpanna och ha ner champinjonerna. Krydda och låt dem fräsa till de börjar få lite yta. Ha ner lite mer smör och ha ner lökklyftorna från lägg-koket. Fräs ett par minuter och ställ åt sidan.

5. Tag 5 deciliter av vätskan från lägg-koket och sila av i en kastrull. Låt det koka upp och vispa sedan i portvin och maizena. Smaka av med salt och peppar. Ringla skyn över läggen vid servering. Servera med vinbärsgelé.

Rekommenderat vin till lammlägg:
Villa Marina Rosso Conero (nr 2143) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.