Lammracks med kaprissmör, rödbetor och fetaost

Borde man äta lamm till påsk?

Visste du att det svenska färska, lammet är egentligen i säsong på hösten? Lammen i Sverige föds på våren och får sedan gå ute hela sommaren. Av just den orsaken säger man att det är i ”säsong” när lammen fått växa upp och gått ute. Ibland kan man få tag i fryst, svenskt lammkött, och idag finns det även svenskt lamm att köpa på våren, i ganska liten upplaga. I övrigt brukar det lammkött som finns färskt i butik på våren vara från Nya Zeeland. Lammen på Nya Zeeland får gå ute hela året, men i övrigt är det lite si och så med djurskyddet. Kika på denna graf från Svenskt Kött som visar skillnader i djurskyddskrav för lamm.

Lammracks med kaprissmör, rödbetor och fetaostJag väljer alltid svenskt kött och skulle aldrig köpa nötkött från Irland eller fläsk från Danmark. Det känns bara så fel. Framför allt med tanke på hur djuren har det och hur man använder antibiotika i onödan. Någon enstaka gång har jag köpt picanha från Brasilien eftersom denna detalj inte är så vanlig i Sverige, men det gör mig lite ont att behöva göra det. Lammkött från Nya Zeeland är också ett undantag jag gör någon enstaka gång, om jag vill ha lamm till påsk. Nu för tiden försöker jag faktiskt hellre att ta fläskkött till påsk – för det är ju trots allt en ganska förlegad tradition med det slaktade offerlammet till påsk, och det är precis lika gott med fläsk som med lamm. Kryddar man fläsket med timjan och rosmarin blir det lite samma effekt.

En god maträtt till både vår och höst

Eftersom rödbetor är en höstråvara passar dessa lammracks med kaprissmör, rödbetor och fetaost precis lika bra att servera på hösten. Racksen får en underbar smak från kaprisen och tillsammans med den goa cremen som smaksätts med mynta och dill blir det en riktigt härlig rätt som ändå har en lätthet över sig, tack vare salladen som allt serveras på. För extra mättnadskänsla, samt som en ytterligare textur, har jag också i linser. Fetaosten blir som pricken över i.

Grilla gärna lammet

Ta ett paket racks med 8 revben så blir det lika mycket till varje person. Har du redan hunnit ta fram grillen kan du naturligtvis grilla lammracksen. Använd förslagsvis en stektermometer för att vara säker på att racksen är klara. Jag brukar vilja att racksen ska ha en innertemperatur på 64°C när de är klara. Alltså avslutar jag tillagningen ungefär vid 62°C i innertemp och låter dem vila upp sig till 64°C under aluminiumfolie, innan jag skär dem. Då blir det perfekt.

Ibland kan det vara svårt att få tag i puylinser. Jag brukar beställa stora påsar med puylinser från Råvarubutiken, men Hemköp säljer dem också som melerade linser. Kan du inte få tag i puylinser kan de bytas mot svarta belugalinser.

» Här hittar du fler goda recept med lamm

Lammracks med kaprissmör, rödbetor och fetaost

Lammracks med kaprissmör, rödbetor och fetaost

För: 4 personer

Dill- och myntacreme:

1/2 kruka dill
12 blad färsk mynta
1,5 dl creme fraiche
salt

Övrigt:

750g rödbetor
2 dl torkade spräckliga linser (puylinser)
500g lammracks (8 revben)
salt, peppar, vitlökspulver
1 liten röd lök
100g blandad småbladssallad
150g fetaost
oliv- eller chiliolja

Kaprissmör:

3 msk kapris
75g smör
salt

  • Hacka mynta och dill och blanda med creme fraiche. Smaka av med lie salt. Ställ cremen svalt.
  • Skala rödbetorna och koka dem i rikligt med saltat vatten i cirka 30-40 minuter. Se till att de hela tiden är täckta av vatten, annars kan de bli lite matta i färgen (de kan även de lite ljusare ut efter kokningen, men mörka tonen brukar komma tillbaka när de svalnat). Slå av vattnet och låt dem svalna. Skär sedan till klyftor.
  • Koka upp en kastrull med en liter saltat vatten. När det kokar, dra ner värmen och ha ner linserna. Låt linserna sjuda i 15 minuter. Slå av linserna i ett durkslag och spola dem med kallt vatten.
  • Smält smör i en stekpanna och stek lammracksen tills de kommit upp i en innertemperatur på cirka 52°C – använd en stektermometer. Efter halva tiden är ett tips att dra ner värmen i pannan lite och lägga en bit aluminiumfolie över racksen och låta dem gå klart till rätt innertemperatur. Salta och peppra under stekningen. Pudra över lite vitlökspulver mot slutet. Låt racksen vila under folie i cirka 10 minuter efter stekningen.
  • Under tiden hackar du kaprisen. Smält smör i en kastrull och ha ner kaprisen. Låt smöret puttra med kaprisen under omrörning i några minuter. Smaka av med en nypa salt. Låt svalna – men ej så att det stelnar. Då är det bara att värma på igen. Smören ska vara rinnande.
  • Skiva rödlöken. Sprid ut salladen på ett stort fat. Fördela ut rödbetsklyftorna, strössla ut linser, smula över fetaost och fördela ut rödlöksringar. Skär racksen till två ben per bit och fördela ut över salladen. Skeda på kaprissmöret över racksen. Ringla lite olja över det hela. Servera med dill- och myntacremen.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.