Lammracks med kryddig korv, pumpacreme och rotsaksterrin med getost

Recept med lammracks passar när som helst

Jag gillar när man grillar lammracks så att de blir lite sotiga och fina. Allra bäst blir det förstås på en grill, men har man inte tillgång till det kan man få till det även i ugn eller grillpanna. Till grillat lamm gör sig en kombination av sött och syrligt extra bra – då har man en riktigt toppenrätt. Jag köpte ju en stor bit Muscatpumpa förra veckan som räckte till både det ena och det andra. Som en grande finale blev det här den sista rätten den räckte till.

Lammracks med kryddig korv, pumpacreme och rotsaksterrin med getostLammracks

Laga mat med muscatpumpa

Muscatpumpa har kommit att bli en av mina favoriter när det kommer till pumpa. Den är god och smakrik och samtidigt väldigt dekorativ. Muscatpumpan är en av de pumpasorter som är lite sötare. Är du osäker på vilken pumpa som är vilken så är muscat den som har djupa ”klyftor” och är nästan ser lite dammig ut.

» Fler recept med pumpa hittar du här.

Lammracks med kryddig korv, pumpacreme och rotsaksterrin

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Lammracks med kryddig korv, pumpacreme och rotsaksterrin

Rotsaksterrin med getost:

300g palsternacka
300g kålrot
100g President färsk getost
4 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Pumpacreme:

3 dl vatten
500g Muscatpumpa
2 msk vispgrädde
1 tsk ljus redning
1/2 vitlösklyfta
1 msk riven parmesanost
salt, peppar

Lammracks:

500g lammracks
1 tsk sambal oelek
1 tsk liquid smoke
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
250-300g kryddig korv, ex Merguez eller lammkorv

1. Skala rotsakerna och skär dem i tunna skivor. Varva skivorna med smulad getost i ugnsfasta små formar om ca 10-15 cm i diameter. Vispa ihop ägg med matlagningsgrädde, pressad vitlök, vinäger och kryddor. Slå stanningen över och se till att den rinner ner ordentligt. Ställ formarna i en ugnsfast form och fyll den med vatten lika högtupp som formarna är fyllda med rotsaker. Ställ in i 225° i ca 40-50 minuter.

2. Koka upp vatten och salt. Skär bort skalet och kärnhuset ifrån pumpan. Dela till mindre bitar och låt koka i ca 15 minuter. Häll av vattnet och kör pumpan till en jämn smet med en mixerstav. Rör ner grädde och redning och riv i parmesanost samt krydda.

3. Skölj bort eventuellt blod ifrån lammracksen och torka med hushållspapper. Pensla liquid smoke över racksen och bred på ett lager med sambal oelek. Pressa vitlök och tryck fast mot racksen. Krydda och stek i grillpanna tillsammans med korven. Dela eventuellt korven på hälften.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.