Lammracks, portvinsfräst portabella, fikonchutney och ugnsgratinerade rödbetor med olivcremeDags för rödbetorna att äntra ugnen

Lamm till nyår

Hej och hå och så var det fredag. Hade inte glassbilen varit här i tisdags och truddeluttat med sin irriterande tuta hade jag troligtvis tappat veckodagskollen helt och hållet. Den här veckan har jag gjort något varje dag. I måndags hade vi kick off inför Årets Kock vilket innebar att vi fick träffa de officiella bloggarna samt de som var involverade på ett sätt eller annat.

I tisdags var det dags att packa ner kamera och dator och hoppa på tåget till Uppsala och första semifinalen i Årets Kock. Det var massor av intryck, god mat och oväntat hela fötter. Här var jag smart och tog lite lägre skor. Man lär sig ju äldre man blir…

Matlagning med Mannerström

På onsdagen hade jag planerat att söka jobb och uppdatera min portfolio. I alla fall hann jag inte mer än skicka upp två filer och söka ett jobb förrän telefonen ringde och jag blev inbjuden att laga mat med Mannerström… trodde jag. Här kan du läsa om vad som egentligen hände.

Torsdagen gjorde entré och jag tänkte att jag äntligen skulle hinna gå till gymmet och få lite nytta gjort. Nädå. Istället fick jag det trevliga erbjudandet att följa med Kari/Receptomaten till Gondolen och prova Erik Lallersteds återlanserade snaps tillsammans med juliga smårätter. Det lät ju så mycket trevligare än att stå och flämta på ett gym (även om jag borde). Mer om det kommer senare.

Recept till helg och fest

Idag är det fredag och då ska det istället packas. I morgon ska jag och ett gäng glada typer åka till det lilla pitoreska fiskesamhället Spiken och fiska löja. Vi ska alltså packa ihop oss själva, våra underställ och våra kameror, för att sedan åka ut med fiskebåt på Vänern och lära oss allt om löjromsfiske.

Det ska ätas löjrom och det ska studeras löjrom. Det enda jag vet är att det är runt 3 gram man får ut från varje liten fisk – och då snackar vi ju bara om honorna. Jag hoppas att ni som vanligt hänger med på Twitter där jag öser på med bilder och spännande info hela dagarna.

Lyxigt recept till helgen, med vintips

Under tiden får ni här ett härligt fredagsrecept med en av mina favoriter – lammracks. Tillsammans med portvinsfräst portabella, hemkokt fikonchutney och ugnsgratinerade rödbetor får ni en toppenrätt. Pricken över i:et blir den salta olivcremen. Yumm!

Fikonchutney blir tillUgnsgratinerade rödbetor med olivcreme

Läckra lammracks med portvinssvamp och fikonchutney

För: 4 personer
Temperatur: 250°

Lammracks, portvinsfräst portabella, fikonchutney och ugnsgratinerade rödbetor med olivcreme

Lammracks:
1kg lammracks
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
2 msk hackad, färsk persilja
1 tsk liquid smoke
1 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk balsamvinäger
salt, peppar

Fikonchutney:
1 msk flytande smör
1/2 röd lök
3 msk mörk sirap
1 msk muscovadosocker
2 dl rött vin
6 fikon
5 dl vatten
1/2 tsk chilipulver

Ugnsgratinerade rödbetor med olivcreme:
4 stora rödbetor
salt, peppar
1 dl gröna oliver
2 msk kapris
1 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Portvinsfräst portabella:
3 stora bortabellasvampar
10 cm purjolök
1 dl portvin
salt, peppar

1. Skölj och ansa segt fett från lacksen. Hacka vit och gul lök samt persilja. Rör ihop allt med liquid smoke, olja, vinäger och kryddor. Häll ner i en påse och lägg ner racksen. Vänd runt så att marinaden fördelas jämt och lägg sedan in påsen i kylen.

2. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad röd lök. När löken mjuknat, slå på rödvin och ha ner sirap och muscovadosocker. Skiva upp fikonen och ha ner dem samt vatten och chilipulver. Låt puttra på låg värme ca 1 timme. När den är simmig i konsistensen är den klar.

3. Mixa oliver och kapris tillsammans med creme fraiche och vinäger. Smaka av med kryddor.

4. Gnugga eller skala rödbetorna och det behövs. Halvera dem och koka sedan 15 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och låt dem torka till. Lägg rödbetorna i en ugnsfast form med den skurna ytan uppåt (eventuellt kan man behöva skära bort lite undertill så att de ligger rakt). Ringla över flytande smör och krydda. Ställ in i 250°. Tag ut formen efter 10 minuter och klicka på olivcremen på varje halva. Ställ in ytterligare 10 minuter.

5. Borsta av svampen och skär till mindre klyftor. Fräs upp smör i en panna och ha ner portabellan och strimlad purjo (använd gärna den gröna delen på purjon så blir det snyggare). Krydda. När det nästan är färdigstekt, slå på portvinet och låt det fräsa bort.

6. Grilla eller stek lammracksen i grillpanna.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.