Lammrostbiff med lakrits och fetarostade betor

Enkelt recept till helg och fest

När jag la in det här receptet i bloggen tänkte jag ”Va, är det inte mer än två steg att göra? Jag måste ha glömt något”. Nej, det stämmer alldeles utmärkt. Svårare än så är det inte att laga det här goda helgreceptet.

Låt dig inte skrämmas av att det är lakrits i receptet, det blir nämligen jättegott till de fetarostade rotsakerna och bearnaisesåsen. Smakerna är helt enkelt väldigt bra kompisar och kompletterar varandra på ett oväntat bra sätt. Ett lustigt faktum är också att de som i vanliga fall inte gillar lakrits, verkar tycka om det i mat. Idag är lammrostbiff med lakrits och fetarostade rotsaker en rätt jag alltid rekommenderar när folk frågar om ett annorlunda helgrecept som är enkelt att laga.

Recept med lamm

En av mina favoriter när det ska lagas mat med kött är lamm. Jag älskar lamm då det är enkelt att tillaga och har god smak. Lammfilé, lammracks, lammrostbiff och lammlägg är de jag oftast väljer att skapa mina rätter på. När jag var yngre gillade jag inte alls lamm, men det var troligtvis för att jag ätit ett gammal får på någon restaurang. Vällagat lamm däremot är en helt annan sak!

Det gamla uttrycket att ”lamm smakar kofta” är verkligen helt obefogat och kommer från tiden då man åt gammalt fårkött. Numera är får sällsynt och idag kommer det svenska lammköttet vanligtvis från djur som är mellan ett halvt till ett år gamla. Förr slaktade man de flesta lammen under hösten, men nuförtiden finns det svenskt lammkött under hela året.

Svenskt lammkött står för cirka 35% av den inhemska konsumtionen vilket gör att man idag ser mycket Nyzeeländskt kött på hyllorna. Jag köper faktiskt alltid Nyzeeländskt lammkött eftersom jag nästan aldrig lyckas hitta svenskt i de butiker jag handlar i.

Lamm med lakrits

För att hålla nere antalet kryddor lagar jag den här maträtten med kryddan Liquorice and Herbs från Santa Maria [Red 2019-07-30: tyvärr finns inte denna längre kvar i sortiment]. Utsidan på köttet rullas i kryddan och sedan är det bara att avnjuta. Självklart får man också ett gott vintips allra längst ner. Tyvärr verkar det inte längre finnas på systembolaget, dock kan man förstås leta efter ett liknande vin och bli precis lika nöjd.

Lammrostbiff med lakritsLammrostbiff med lakrits

Lammrostbiff med lakrits och fetarostade rotsaker

För: 4 personer

Lammrostbiff med lakrits och fetarostade betor

Lammrostbiff:

700g lammrostbiff
Santa Maria Liquorice and Herbs

Fetarostade rotsaker:

500g rödbetor
400g rotselleri
150g fetaost
1 msk torkad timjan
salt, peppar

Tillbehör:

1 burk bearnaisesås

1. Häll ut kryddan på ett fat och rulla utsidan på lammrostbiffarna i den. Stek köttet i en grillpanna med ordentligt med smör. Börja med hög värme i pannan och bryn köttet runt om. Sänk sedan temperaturen och stek klart köttet långsamt. Använd gärna en stektermometer. Skär upp till skivor innan servering.

2. Skala och tärna rödbetor och rotselleri. Lägg ut i en ugnsfast form och krydda ett varv. Ställ in i 225°C i cirka 20-25 minuter. Tag ut och smula över fetaost. Öka temperaturen till 300°C och ställ in formen i ca 10 minuter till. Se till att det inte bränns. Servera med bearnaisesåsen till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.