Lammrostbiff med len palsternackspuré och puylinser

God mat till helgen

Det är helg. Vi ska åka till landet. Mamma undrar vad jag har tänkt att laga. Jag kommer genast att tänka på rustik och höstig husman. Jag fullkomligt riktigt trånar efter det – mört kött, en krämig puré, tända ljus och gott rödvin i glaset. Till det ska det strömma lite avslappnande jazz ur högtalarna medan trevliga samtalsämnen ska infinna sig vid matbordet. Det är livskvalitet för mig.

Lamm i ugn

Den här typen av mat är bland mina favoriter. Det behöver inte göras på samma ingredienser varje gång, men upplägget är det samma; långkokt kött, gärna någon obskyr detalj som inte anses vara bland de lyxigaste, en len puré på rotsaker, ett knaprigt tillbehör med nötter och linser, och sedan ett riktigt uppkäftigt rödvin.

Halva nöjet med det hela är också att softa runt i köket och laga maten i godan ro, utan stress. Man pillar lite här, grejar lite där, kanske sippar på någon god weissbier. Redan här är det viktigt att den sköna musiken är på.

Rustik, festlig husmanskost

Till den här rätten ville jag egentligen ha lammlägg, men eftersom det inte fanns i butik just då fick det bli det näst bästa — lammrostbiff. Sanningen är att jag är väldigt förtjust i lammrostbiff som lågtempas i ugn, men just denna gång var jag inställd på att laga middag på fattigmansdetaljer. Typ som denna Lammlägg med mandelgremolata, sparris, rostad sötpotatis och getostcreme. Hur som helst blev det precis som bra som jag ville ha det, och vill du ha det lika mysigt hittar du receptet på det här.

Dekorationen på bilden består av rosmarin, bladpersilja och kryddtagetes.
» Mer om ätbara blommor kan du läsa här.

Lammrostbiff med len palsternackspuré och smörfrästa puylinser med apelsin

För: 4 personer

Lammrostbiff med len palsternackspuré och puylinser

Lammrostbiff:

4 bitar lammrostbiff
3 msk rapsolja med lakrits
salt, svartpeppar

Palsternackspuré:

600g palsternacka
4 dl vispgrädde
salt, svartpeppar
några stänk tryffelolja

Smörfrästa puylinser med apelsin:

3 dl puylinser
3 morötter
1 gul lök
1,5 dl mandel
0,5 dl rött vin
1 apelsin
1 knippe färsk libbsticka
salt, svartpeppar

Övrigt:

ajvar

1. Ringla olja i en ugnsfast form. Krydda lammrostbiffen runt om och lägg ner i formen. Ställ in i 175°C i cirka 40-50 minuter.

2. Skala och tärna palsternackan. Ha ner i en kastrull tillsammans med grädde och kryddor. Koka på medeltemperatur till palsternackan mjuknat – cirka 20 minuter. Rör om då och då och se till att det inte bränner fast eller koka över. Kör till en slät smet med mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm på. Späd eventuellt med lite mjölk om den blir för tjock i konsistensen. Smaka av med trytffelolja och mer salt och svartpeppar.

3. Sjud linserna i saltat vatten i cirka 15 minuter. Hacka morötter och lök smått, hacka mandeln. Smält smör i en stekpanna och ha ner hacker. Stek ett par minuter under omrörning tills morötterna börjat mjukna. Blanda hacket med puylinser, rött vin, saften från en pressad apelsin samt hackad libsticka och kryddor. Servera med ajvar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.