Lammrostbiff med potatismynt och svartkålssallad

Ett härligt höstrecept med lamm

Till påsk äter många lamm – en tradition som lever kvar sedan gammalt. Det naturliga skedet är att lammen föds på våren och sedan får de gå ute och beta på sommaren. Idag finns det svenska lammbönder som föder upp djur hela året vilket gör att det finns färskt lammkött året runt. Det lammkött som äts till påsk är således alltså svenska lamm födda vid en annan tidpunkt, svenskt lammkött som är fryst, eller importerat lammkött.

Importerat kött kräver långa transporter som är dåliga för klimatet. Å andra sidan gäller det med all mat som importeras. Det lammkött som importeras kommer vanligtvis från Irland och Nya Zeeland. Lammen går förvisso ute året runt här, men betena gödslas vilket minskar den biologiska mångfalden – ett begrepp som kanske kan kännas lite klurigt, men det är helt enkelt något som är nödvändigt för allt djur- och naturliv.

Dessutom brukar man både på Irland och i Nya Zeeland kupera svansarna på lammen och kastrera baggarna utan bedövning. I Sverige är detta förbjudet. I Sverige är också antibiotikaanvändningen lägre, även om den ligger ganska lågt i Nya Zeeland. Läs gärna mer importerat lammkött hos WWF. Jag tycker de summerar det ganska bra.

Äter man lamm – och det är ingen som säger att man måste – då tycker jag att man ska välja svenskt kött. Helt enkelt av orsakerna ovan. Man ska också helst äta det på hösten efter att lammen fått gå ute. Jag tycker inte heller att man måste vräka i sig hur mycket kött som helst. Kosta på dig ett bra kött och ät lite mindre. Låt höstens goda tillbehör få ta mer plats på tallriken. I Sverige har vi trots allt en himla massa fina grönsaker och rotsaker som är kanon till lamm. Du kanske till och med odlar dem själv, som jag gör?

Indomita Duette

Om du inte äter kött

Vill du inte äta lamm, eller ens kött för den delen? Byt lammet mot en köttersättningsprodukt. Exempelvis Quorn filéer. Du kan också göra vegetariska biffar eller ugnsbaka aubergine tillsammans med en skvätt olja samt härliga örter och kryddor. Jag tycker att alla får göra som de vill – vare sig man vill äta kött, bra kött eller inte kött över huvudtaget.

Om vi nu ska prata vidare om denna rätt som består av lammrostbiff med potatismynt och svartkålssallad så passar den som sagt alldeles perfekt till hösten. Det är nu potatisarna vuxit till sig istället för de där porösa små bjäfsiga nypotatisarna, samtidigt som svartkålen går att skörda en masse. Jag älskar svartkål, som också kallas palmkål i odlarsammanhang. Soltorka tomater kan man faktiskt göra själv med enkla medel. Nedan hittar du receptet och ett passande vintips.

» Här hittar du fler goda höstrecept

Lammrostbiff med potatismynt och svartkålssallad

För: 4 personer

Lammrostbiff med potatismynt och svartkålssallad

Grillad lammrostbiff:

4 bitar lammrostbiff
rub med örter
grillolja

Potatismynt med svartkålssallad:

600g fast potatis
smör + rapsolja
salt, peppar
150g svartkål
10 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
1 dl pumpafrön
salt

Tillbehör:

bearnaisesås

  • Gnugga potatisen ren och skiva den i cirka centimetertjocka skivor. Fördela ut i en ugnsform. Ringla över olja och klicka ut några bitar smör. Salta och peppra. Tillaga i cirka 35 minuter i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme.
  • Rosta pumpafröna i en torr panna till de börjar knäppa. Salta och låt svalna. Skär svartkålen till bitar och stek den på medelvärme i smör med salt och peppar. Klyfta rödlöken och ha ner på slutet i stekpannan när svartkålen mjuknat. Låt ligga någon ytterligare minut i pannan så löken också mjuknar. Blanda med strimlade soltorkade tomater och pumpafrön. Varva sedan med potatisen på tallriken. Servera med bearnaisesås.
  • Ta fram köttet en timme innan tillagning. Pensla lammrostbiffarna med grilloljan och pudra över rubben. Börja med att grilla köttet indirekt i cirka 12 minuter per sida och se till att ha en temperatur i grillen på cirka 200°C. Flytta köttet över värmen och grilla klart cirka 2 minuter per sida så det får fin yta. Pensla gärna med lite mer grillolja. Vid en innertemperatur på cirka 55-57°C är det klart – använd förslagsvis en köttermometer. Wrappa köttet i aluminiumfolie och låt det vila i 10-15 minuter innan du skivar upp det.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.