Lammrygg med rissallad, tomatsås och yoghurt

God och enkel middag med lamm

Är du som jag en lover av lamm? Då måste du nästan prova styckningsdetaljen lammrygg. Lammryggen sitter, precis som namnet antyder, framtill på lammets rygg. Delen bakom kallar man för sadel.

Styckningsschema LammDen hela lammryggen består av hals och nacke, och av dessa får man ut olika detaljer som passar bra till grytor och som kotlett. De olika detaljerna går ofta under benämningen lammkarré när benet är kvar och lammentrecôte när den är benfri. Lammrygg är inte särskilt vanligt i Sverige – det är mycket enklare att hitta exempelvis lammracks, lammfilé och lammstek. Men, ovanliga styckningsdetaljer är i många fall roligare, vilket gör lammryggen till ett kul alternativ. Lammryggen jag hittade var lammkarré skivad till kotletter. Tack vare att benet sitter kvar blir de saftiga och smakrika.

Smakar lamm kofta?

Att lamm smakar kofta är en seglivad myt som borde avlivas en gång för alla. Jag har ätit ett koftasmakande lamm en gång i mitt liv och det var på en grekisk restaurang. Min gissning är att de tillagat ett trött gammalt får, inte ett lamm. Visste du förresten att lamm är den gemensamma benämningen på kött som kommer från får som är yngre än ett år och som ännu inte har lammat?

Detta lammkött kan med fördel tillagas på grillen eller i en vanlig grillpanna – du vet en stekpanna med grillränder i. Det hela serveras med en härlig risblandning som samsas med grönsaker, bönor och örter. Jag som älskar sås slår på stort med både en tomatsås och en sval yoghurt. Till yoghurten kan man ta vanlig matlagningsyoghurt såväl som turkisk eller grekisk. Tomatsåsen gör man enkelt genom att låta krossade tomater och örter puttra ihop i en kastrull.

Laga något annorlunda

Ett av mina favorittillbehör, som jag för övrigt alltid har en burk ståendes av i kylen, är rostade frön. Jag rostar alltid en stor omgång med frön och förvarar dem sedan i kylen så de fetterna i fröna härsknar. Till denna rätt blir de ljuvligt goda och adderar en fin knaprighet.

Vad gäller stekningen brukar jag gå på känsla. Vill man däremot vara säker använder man en stektermometer och lagar lammryggskotletterna till någonstans mellan 56-58 grader i innertemperatur. Servera denna goding som vardagsmiddag eller till helgen då man vill laga något enklare. Den passar också att bjuda på till påsk.

» Fler recept med lamm hittar du här

Lammrygg med rissallad, tomatsås och yoghurt

För: 4 personer

Lammrygg med rissallad, tomatsås och yoghurt

Rissallad:

2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 dl ris
2 morötter
150g vitkål
1 burk majs
1 tetra kikärtor
1 tetra svarta bönor
35g rucola (1/2 påse)
1 knippe libbsticka och bladpersilja
salt, peppar

Tomatsås:

1 burk krossade tomater
1 msk torkad oregano
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver, ancho chilipulver

Fröcrunch:

1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl skalade sesamfrön
3 msk rapsolja
salt

Tillbehör:

4 bitar marinerad lammrygg eller köttfärsjärpar
turkisk yoghurt

1. Värm en kastrull och ha i rapsoljan och pressad vitlök. Ha i riset och stek det på hög värme under omrörning i cirka 2 minuter. Slå på vattnet, lägg på locket och låt riset koka klart. Utgå från tiden på förpackningen på dra av cirka 2-5 minuter.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek finhackade morötter och vitkål i cirka 3 minuter. Häll av vattnet från majsen och ha ner den i stekpannan. Stek ytterligare några minuter. Smaka av med salt. Blanda allt med sköljda kikärtor och svarta bönor, samt hackad rucola och örter. Smaka av med salt och peppar. Blanda salladen med riset när det är färdigkokt.

3. Ha ner krossade tomater i en kastrull. Ha ner alla kryddor och låt det puttra ihop under lock i cirka 5-10 minuter.

4. Hetta upp en torr stekpanna och ha ner pumpafrön och solrosfrön. Stek dessa under omrörning cirka 30 sekunder, ha sedan ner sesamfröna. Ringla över rapsolja och salt och blanda allt. Stek till fröna börjar knäppa.

5. Stek lammet i grillpanna eller grilla det på vanlig grill. Börja med hög värme på båda sidor så det får yta. Stek sedan klart under några minuter. Använder du inte färdigmarinerad lammrygg, prova exempelvis denna goda glaze med rosmarin. Servera med turkisk yoghurt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.