Lammstek i crock pot med fetaostkräm och frasig sötpotatis

En maträtt med lite av allt

För att en rätt ska bli fulländad behöver den en sammansättning av komponenter. Dels bör den ha en kombination av de klassiska grundsmakerna som sött, salt och syrligt. Den behöver också ha en blandning av strukturer så som krämigt, knaprigt och tuggigt. Annars blir det fort ointressant för munnen. Nu kanske du såg att jag utelämnade smakerna beska och umami?

Beskt är förstås en smak som dyker upp i många rätter. Kanske inte alltid något att sträva efter eftersom många upplever den som ogemytlig, men ibland något som behövs för att få det sista lyftet. Umami dyker också upp i många råvaror som ägg, avocado och tomat, men ses av många som en extra ”smak”, och således en smak som är ganska svårdefinierad. Börjar man fördjupa sig i det hela kan man också prata om kokumi som är samma sak som fyllighet eller kalkighet. Man kan prata om mineralitet, smörighet och andra typer av toner. Alltså tycker jag vi sansar oss vid de första.

Smak, struktur och flavör

Till denna lammstek i crock pot med fetaostkräm och frasig sötpotatis har jag försökt att tänka ett extra varv på smak och struktur. Det gör jag visserligen alltid när jag sätter ihop en rätt. Köttet är tuggigt, sötpotatisen frasig, nötcrunchen är knaprig medan fetaostkrämen är… tja, krämig. Samtidigt bjuds man på sötma från sötpotatisen, umami i köttet, sälta och syrlighet från fetaostkrämen (samt nötighet och smörighet i nötcrunchen).

Lammstek i crock pot med fetaostkräm och frasig sötpotatis

Prescription Fields’ Reserve Blend 76365

Lammstek i crock pot med fetaostkräm och frasig sötpotatis

Till påsk och annan fest

Den som inte bryr sig om allt detta med smaker, strukturer och flavörer, utan bara vill ha en god rätt att laga till påsk eller som helgmiddag; välkommen till diskussionen! Ner med lammet i grytan och in med potatisen i ugnen. Sedan är det bara att röra ihop fetaosten med creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Ganska enkelt när allt kommer till kritan. Har du inte en slökokare att koka lammet i går det lika bra i ugnen eller i en stor kastrull på spisen. Låt den gå på riktigt låg temperatur under samma tid. Försök att hålla temperaturen i gryta eller ugn runt 80 grader. Det motsvarar ungefär den lägsta temperaturen på Crock Poten.

Frasig sötpotatis

Att få sötpotatis frasig är inte alltid helt lätt. Detta beror på att sötpotatisen är väldigt porös i sin struktur och lätt faller isär när den lagas för länge. Den som gjort sötpotatispommes vet troligtvis vad jag pratar om. Med hjälp av lite bakpulver kan man dock råda bot på det. Bakpulver är en blandning av bikarbonat och natriumpyrofosfat. Bikarbonaten hjälper till att höja pH-halten i vattnet vilket gör att pektinet i potatisen bryts ner snabbare. Detta i sin tur gör att ytan blir porösare och får som en hinna. Det är denna hinna som är det viktiga i ekvationen eftersom den gör potatisen krispigare i ugnen.

Denna rätt är alltså lite smånördig och kan låta avancerad. Men det är den inte. Bakpulver och en gryta har de flesta hemma, så varför inte prova denna härliga rätt på studs? Tips på vin till lammsteken hittar du under receptet.

» Fler goda lammrecept hittar du här

Lammstek i crock pot med fetaostkräm och frasig sötpotatis

För: 6 personer

Lammstek i crock pot med fetaostkräm och frasig sötpotatis

Lammstek i crock pot:

800g lammstek
steksnöre
salt, peppar, lammkrydda, persillade
25g smör
1 citron
1 lime
1/2 gul lök
1 liten morot
4 vitlökar
1/2 kruka timjan
1 msk balsamvinäger
2 dl vatten

Frasig sötpotatis:

700g fast potatis
700g sötpotatis
1,5 tsk bakpulver
olja
salt

Nöttopping:

1,5 dl mandel
1 gul lök
0,5 dl svarta sesamfrön
2 msk hackad persilja
2 msk hackad timjan

Vispad fetaostkräm:

2 dl creme fraiche
150g fetaost
salt, peppar

1. Ansa lammfilén från segt fett och knyt upp den med ett steksnöre. Klappa in kryddor runt om. Smält smör i en stekpanna och bryn lammsteken runt om. Lyft över lammsteken i Crock Poten och slå av smöret över lammsteken. Pressa över saft från citron och lime, grovhacka gul lök, morot och vitlök och fördela ut runt om. Riv över timjan och slå på balsamvinäger och vatten. Kör Crock Poten på lägsta temperatur i 5 timmar. Lagar du detta i ugnen, ställ ugnen på 100°C och låt lammsteken gå i cirka 3-4 timmar i en ugnsfast gryta med locket på – även en lergryta går bra. Vänd gärna lammsteken varje timme och ös med skyn.

2. Skala och skär potatisen till bitar – håll den vanliga potatisen och sötpotatisen för sig. Koka upp en kastrull med vatten och bakpulver. Lägg i den vanliga potatisen och låt den koka i 10 minuter. När det är 4 minuter kvar, lägg i sötpotatisen. Slå av vattnet och ha ner potatisen i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta. Ställ in formen i 225°C och kör tills potatisen blivit frasig – cirka 30 minuter. Tag gärna ut och skyffla om potatisen efter halva tiden.

3. Hacka mandel och lök. Ha ner i en stekpanna och stek under omrörning till mandeln fått färg och löken mjuknat. Ha ner sesamfrön på slutet och låt dem stekas med cirka 1 minut. Ha ner i en skål och blanda med hackade örter.

4. Smula fetaosten och rör ihop med creme fraiche. Vispa sedan cirka 1-2 minuter med en elvisp så den blir luftig. Smaka av med en nypa salt och peppar. Ha ner fetaostcremen i en spritspåse och spritsa ut en klick på varje tallrik.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.