Lammstek i ugn med apelsin och rosmarin

Lammstek i ugn

Lammstek i ugn är himla gott. Kryddad med rosmarin och söta apelsiner blir det en riktigt god vardagsrätt. Jag gör gärna såna här recept på helgerna så man oftast har mer tid att ge maten tid. I veckorna blir det lite mer snabblagad mat eftersom man kommer hem från jobbet och oftast är både trött och hungrig.

Gott till söndagsmiddag

En stek ska gärna tillagas på riktigt låg temperatur. Då får kollagenet i köttbiten smälta långsamt och vätskan behålls. Johan Backéus jämför att tillaga en köttbit med att gå in i bastun. Ni vet ju själva hur svetten trycks ut ur porerna när det är riktigt varmt. Precis samma sak händer med en köttbit när man tillagar den på hög temperatur – dvs all vätska trycks ut och den blir torr och tråkig.

Lins- och bönsalladLammstek i ugn med apelsin och rosmarin

Temperatur på köttet

Johan förklarade också att en köttbit egentligen aldrig behöver tillagas vid en högre temperatur än den sluttemperatur den ska upp i. Det är ju så sant och så smart! Å andra sidan har jag ingen cirkulator att köra köttet i där jag kan ha full koll på yttre temperaturen (än). Dessutom tycker jag också att det blir helt okej när man tillagar köttet med en yttre temperatur runt 75-125°C.

Recept på vardagsmat

Visst finns det recept här i bloggen med högre temperaturer, men det är just också för att tiden i veckorna är lite mer begränsad och detta är veckorecept. Har man tid kan man gott tillaga allt kött på väldigt låg temperatur. Använd en kött-termometer och stick in i köttet om du är osäker. Här hittar du alla innertemperaturer du behöver till kött och fisk.

Lammstek i ugn med apelsin och rosmarin

För: 4 personer
Tid: 5 timmar
Temperatur: 75°

Lammstek i ugn med apelsin och rosmarin

Lammstek med apelsin:

1,2 kg lammstek
10 vitlöksklyftor
2 apelsiner
1 dl snoppad, färsk rosmarin
salt, peppar

Linssallad:

2 dl puylinser
1 burk svarta bönor
8 bitar soltorkade tomater
250g broccoli
1 dl hasselnötter
1 röd lök
1 grönt äpple
2 morötter
1 dl kalamataoliver

Getostcreme:

200g getost
2 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Ta av nätet på lammsteken och sköj den. Krydda steken runt om och lägg den i en ugnsfast form. Fördela ut hela vitlöksklyftor, apelsinskivor och kvistar av färsk rosmarin. Ställ in i ugn i 75°C i 5 timmar.

2. Koka upp en kastrull med saltat vatten. När vattnet kokat upp, dra ner värmen till tvåan och lägg i linserna. Låt dessa sjuda i 15 minuter. Skär broccolin till mindre träd och ha ner i en kastrull med vatten, salt och peppar. Låt sjuda ca 4 minuter. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem sedan i en torr panna till de börjar bli lite mörkare i skalet. Skölj svarta bönor och blanda dessa med skivade soltorkade tomater, klyftad rödlök, tärnat äpple, skivad morot och kalamataoliver – samt broccolin och linserna.

3. Skala getosten med en osthyvel och mosa ner innanmätet i en skål. Rör ihop med creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.