Lammstek med vitlök och rosmarin, rotselleripuré och nötcrunch

Lammstek i ugn

Ska du äta kött? Varför inte välja lamm? Lamm är en härlig råvara som passar året om – inte bara till påsk. Trots det är det då allra flest äter lamm. För egen del väljer jag lamm när det ska bjudas på något gott och festligt – och förstås lättlagat. Favoritdetaljerna är lammrostbiff eftersom det är ett kött som är svårt att misslyckas med, samt lammracks, eftersom det är så dekorativt. Även lammfilé är en delikat liten detalj som andas både lyx och bjuder på god smak.

Lammstek i ugn med apelsin och rosmarinTill påsk väljer många lammstek. Detta är en fin detalj som gör sig precis lika bra på grillen som i ugnen (kolla exempelvis in detta gudomligt goda recept på lammstek i ugn med apelsin och rosmarin). Det smidiga med en lammstek i ugnen är att den sköter sig själv. Lagar man den på låg temperatur under lite längre tid får man också ett saftigt och välsmakande kött.

Vin till lammstek

Klassiska kryddor till lamm är rosmarin och vitlök. I detta recept samsas även lammet med saften från citron. Det gör köttet mört och adderar en frisk syrlighet. Den fint skivade lammsteken serveras sedan med en krämig rotselleripuré samt en knaprig nötcrunch bestående av lammkorv, gul lök, sötmandel, persilja och äpple. De tre strukturerna ihop – tuggigheten från köttet, den släta och krämiga purén (som också adderar fetma), samt knaprigheten och syrligheten från crunchen gör rätt kombination oslagbar. Servera med ett lammvänligt vin till som även funkar med den följsamma purén. Kolla exempelvis in förslaget nedan. Har du diabetes, skippa äpplet, eller ta lite mindre. Receptet är glutenfritt.

» Här hittar du fler recept med lamm

Kom också ihåg att du alltid kan klicka på kriterierna över och under inlägget då dess är länkade till fler recept med samma råvaror, ingredienser och tillagningssätt. Kolla också gärna in receptgeneratorn där du kan kombinera olika kriterier.

Lammstek med vitlök och rosmarin, rotselleripuré och nötcrunch

För: 4 personer
Temperatur: 125°C

Lammstek med vitlök och rosmarin, rotselleripuré och nötcrunch

Lammstek:

800g lammstek
steksnöre
salt, peppar
3 msk smör
1 msk färsk, hackad rosmarin
1/2 citron
3 vitlöksklyftor

Rotselleripuré:

800g rotselleri
4 dl grädde
2 dl vatten
salt, peppar
0,5 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk tryffelsolja

Nötcrunch:

1 lammkorv (cirka 125g)
1/2 gul lök
1 dl sötmandel
0,5 dl hackad persilja
1 rött äpple
salt, peppar

Tillbehör:

ruccolasallad
balsamvinäger

  • Skölj och ansa lammsteken från segt fett. Knyt upp lammsteken med ett steksnöre och krydda runt om med salt och peppar. Smält smöret i en stekpanna, bryn köttet runt om och lägg över i en ugnsform. Slå av smöret i en skål och blanda med hackad rosmarin, saften från en halv citron och tre pressade vitlöksklyftor. Pensla steken med blandningen och ställ in i 125°C i 2 timmar. Ta ut och vänd köttet och pensla med marinaden varje halvtimme.
  • Skala rotsellerin och dela den till mindre bitar. Ha ner bitarna i en kastrull och slå på grädde och vatten. Koka utan lock till rotsellerin mjuknat och det bara är kvar 1-2 deciliter vätska (cirka 15-25 minuter). Kör till en slät smet med mixerstav. Smaka av med vitvinsvinäger, tryffelolja samt salt och peppar. Ställ tillbaka purén på plattan och varmhåll på låg värme. Se till att den inte bränner fast.
  • Tärna lammkorv och hacka lök. Stek tillsammans i en stekpanna tills löken mjuknat. Hacka mandeln grovt och ha ner den i stekpannan. Stek ytterligare några minuter till mandeln fått lite färg. Låt svalna. Kärna ur och tärna äpplet, hacka persiljan och blanda med det stekta. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva upp lammsteken i cirka 5 mm tjocka skivor och toppa med nötcrunch. Servera med rotselleripuré, rucola och balsamvinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.