Lammtacos med fetaost och rödlöksrelish

Fredagsmiddag: tacos med kött av lamm

Tacos mina vänner. Finns det något bättre än att äta tacos på fredagskvällen? Tacos är svenskarnas favorit att duka upp på kvällen framför tv:n. För egen del gillar jag att variera fredagstacosen på olika vis. Klassikern är förstås med stekt köttfärs, guacamole, riven ost, majs, och lök. Men är det ändå inte lite roligare att variera det hela?

Olika recept på tacos

I höstas åt vi tacos varje fredagkväll när vi sågs ute på landet och tittade på Idol. Tråkigt, tänker du kanske nu? Knappast. Vi gjorde nämligen olika tacos varje gång. Bland annat dessa härliga fredagstacos med kyckling, oförskämt goda vegetariska tacos med quorn, en av mina favoriter – fredagstacos deluxe med nötkött och förstås fish Tacos med picklad rödlök och tomatsalsa.

Fredagsmat när den är som bäst

Du kommer också att få några fler roliga taco-recept framöver här i bloggen – för vi är inte klara med fredagsmyset än. Här kan du kika om du har svårt att hålla isär skillnaden på fajitas, tacos, enchiladas och burritos.

» Fler recept på fredagsmat hittar du här

Lammtacos med fetaost och rödlöksrelish

För: 4 personer

Lammtacos med fetaost och rödlöksrelish

Lamm:

smör
800g lammstek
rosmarin, timjan, ancho chilipeppar, rökt paprikapulver, vitlökspulver
salt, svartpeppar
2 dl rapsolja
1 dl vatten

Rödlöksrelish:

3 stora rödlökar
1,5 dl muscovadosocker
0,75 dl ättiksprit (12%)
1 tsk salt
svartpeppar

Tillbehör:

40g rucola (1/2 påse)
200g fetaost
tortillabröd och tacoskal
jalapeños
gräddfil
salsasås

  • Skölj lammsteken och ansa bort segt fett. Behåll det hårda fettet och fettkappan. Krydda köttet ordentligt runt om och lägg det i en ugnsform med smör i botten. Låt gå i ugnen cirka 1 timme i 200°C och ytterligare 1 timme i 100°C. Tag ut lammsteken och skär ner den till mindre bitar som sedan strimlas upp till mindre munsbitar, lite som kebab. Se till att skära steken över fiberriktningen. Ha ner köttet i en gryta och låt det puttra upp med rapsolja och vatten så det blir lite simmigt och saftigt. Smaka eventuellt av med mer kryddor. Ska grytan gå längre på varmhållning och köttet verkar torrt, behövs lite mer olja, annars mindre.
  • Halvera rödlökarna och skiva dem. Ha ner rödlöken i en kastrull tillsammans med muscovadosocker, ättika, salt och peppar. Låt det koka ihop på medelvärme under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då så det blandas och inte bränner fast.
  • Servera tacosen med rucola, smulad fetaost, tortillabröd och tacoskal, jalapeños, gräddfil och salsasås. Spana också in vintipset nedan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.