Vad är en Bowl of Red?
Detta recept på Landleys Bowl of Red är en vidareutveckling av ett gammalt recept jag har här i bloggen. Det här receptet är förenklat och lite uppstädat, skulle man kunna säga. Dessutom fick det vara med i min första kokbok Grytor – lättlagat till vardag och helg.
En Bowl of Red är egentligen inget konstigare än en chiligryta. Bowl of Red är helt enkelt slang för en riktigt het Texas chili, och här använder man inte heller bönor i chilin eftersom man inte tycker det passar. Denna chili är således utan bönor men innehåller däremot både paprika och chili som sig bör.
Het och god chiligryta
Jag brukar skippa det tillsatta sockret många använder och istället ta pumpa, vilket både gör den mustigare och lite sötare. Att använda sig av pumpa är perfekt på hösten. Då kan man ta butternut, som nästan alltid finns i butik, eller så tar man hallweenpumpa eller muscatpumpa. Alla pumpasorter passar utom spaghettipumpa som är för trådig.
Det går också att skippa pumpan om man vill det. Addera då lite muscovadosocker istället. Utan pumpan blir den lite tunnare i konsistensen och inte lika mustig. Vill man fortfarande ha konsistensen, men inte från pumpa går det att byta mot sötpotatis eller 1–2 vanliga potatisar.
Så kryddar jag chilin
I tex mex-köket snålar man sällan med kryddorna. Malen spiskummin, koriander och rökt paprikapulver är några av de fantastiska kryddor som ofta används, och som ger den distinkta och härliga smaken som är så signifikant i en chiligryta. Det här är ett perfekt långkok som man kan byta mot de klassiska fredagstacosen. Servera den i tortillabröd eller tacoskal tillsammans med crème fraiche och färsk koriander. Är du inte förtjust i het mat minskar du bara mängden chili och habanero.
Jag serverar Landleys heta Bowl of Red med hårda tacoskal, creme fraiche eller gräddfil, färsk koriander, smulad fetaost, picklad rödlök, avocado och limeklyftor.
» Här hittar du fler recept på goda chiligrytor

Landleys Bowl of Red
800g högrev
1 grön paprika
1 röd paprika
4 röda chilifrukter
2 färska jalapeños
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
300g pumpa
4 dl vatten
500g krossade tomater
1 msk äppelcidervinäger
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk chipotle chili
1 tsk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
- Ansa högreven från hinnor och skär den till bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme. Salta och peppra köttet och ös över i en gryta – stek lite i taget så inte köttet kokar.
- Kärna ur och skär paprika till 6 klyftor vardera. Halvera chilifrukter och jalapeños på längden. Rada upp allt på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ställ in i 225°C på över- och undervärme i 20 minuter. Kolla så at inte chilifrukterna börjar brännas, ta i så fall ut dem tidigare. Låt svalna och hacka det sedan.
- Hacka gul lök, pressa vitlök, skala och hacka pumpa och skiva selleri. Ha ner allt i grytan och slå på krossade tomater, äppelcidervinäger samt alla kryddor. Låt grytan puttra försiktigt under lock i 3 timmar och 1 timme utan. Rör gärna om då och då.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.