Landleys kalops

Klassisk gryta i uppdaterad version

En klassisk kalops gör man med nötkött, morötter, lök och kryddpeppar. I min variant, som jag helt enkelt kallar för Landleys kalops, har jag tagit ut svängarna lite och har även i palsternacka, champinjoner och blekselleri. De flesta kör vitpeppar i sin kalops, men eftersom jag föredrar svartpeppar tar jag så klart det. Jag har även i lite äppelcidervinäger för att få en bra balans mellan sältan och köttsmaken.

Köttet i kalops ska hur som helst vara nötkött, och då går det bra med exempelvis högrev, nötbog eller nötstek. Man kan även ta grytbitar om man hittar det. Många har mjöl i redningen till sin kalops, men jag brukar ta majsstärkelse, alltså Maizena, för att det ska bli glutenfritt. Om man inte har färska champinjoner går det även bra med en burk hela champinjoner som man halverar.

Gryta är både enkelt och gott

Till kalopsen serverar jag potatismos eller potatispuré. Även gammal hederlig kokt potatis passar till. Jag gillar även att strössla över dessa goda saltrostade frön för att få lite knaprighet. På tal om grytor hoppas jag att du inte har missat min första kokbok; Grytor – Lättlagat till vardag och helg? Min nästa kokbok som kommer hösten 2021 kommer att handla om allt i ett-mat. Den är jag i full gång med nu att fota och laga till.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Landleys kalops

Landleys kalops

För: 6–8 personer

800g nötkött, ex högrev, nötbog eller nötstek
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
150g färska champinjoner
2 stjälkar blekselleri
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar
1 lagerblad
8 hela kryddpepparkorn
1 liter vatten
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk majsstärkelse

  • Ansa köttet från eventuella hinnor och skär det till bitar på cirka 3×3 cm.
  • Smält smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Salta och peppra under stekningen. Fyll inte hela pannan – ta lite i taget och lägg över i en gryta.
  • Grovhacka löken och bryn den i stekpannan. Lägg över i grytan.
  • Gnugga morötter och palsternacka rena och skala dem om de är jordiga. Skär till stora bitar. Gnugga champinjonerna rena och kvarta dem. Skiva bleksellerin. Ha ner allt i grytan. Salta och peppra ett varv och pudra över vitlökspulver.
  • Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn och slå på vatten. Låt allt koka upp och skumma bort eventuellt skum som dyker upp på ytan. Dra ner värmen så det bara småputtrar. Låt gå under lock i 1,5 timme.
  • Rör i äppelcidervinägern och smaka av kalopsen med mer salt och peppar om det behövs. Rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt vatten och blanda ner lite vartefter i grytan till önskad simmighet. Låt gå ytterligare 5 minuter så majsstärkelsen får binda sig. Servera gärna med klippt persilja över samt med potatismos, potatispuré eller kokt potatis.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.