Landleys kålrotslåda

Ta vara på skinkspadet

Skinkspadet, alltså den fina buljongen som blir kvar när man kokat klart julskinkan, den går utmärkt att använda i mat. Normalt använder man skinkspadet till dopp i grytan, men det är inget vi brukar göra. Jag brukar ofta göra en soppa av skinkspadet där jag lägger i strimlad skinka och goda grönsaker. En självklarhet i min familj är också att man använder skinkspadet till att koka kålroten i till julens kålrotslåda. Kålrotslåda är en finsk tradition som kommit in i min familj tack vare mitt finska arv. Min biologiska pappa är finsk, men det är egentligen tack vare min mamma som alltid lagat all mat till julbordet och har gjort så länge jag kan minnas.

Madeleine Landley lagar god julskinka

Ingen jul utan kålrotslåda

Mamma har berättat att hon blev bjuden på kålrotslåda första gången av min faster. Hon gjorde den typiska finska varianten som är söt och där man har i sirap, ägg och muskot. Min mamma tyckte ändå om hela grejen med kålrotslåda och började sedan dess att göra en saltare variant, utan ägg. Jag älskar mammas kålrotslåda och den är ett måste på julbordet eftersom den passar så bra tillsammans med julskinka och köttbullar.

Det var faktiskt inte förrän nu på senare år som mamma berättade historien om hur kålrotslådan hamnade på vårt julbord och att originalet var sött – för det visste jag inte innan. I samband med pandemin bestämde jag och min sambo att vi skulle hålla i julaftonsfirandet utomhus på vårt landställe. I vanliga fall firar vi alltid jul hos mina föräldrar tillsammans med släkten, men detta år fick det av naturliga orsaker bli lite annorlunda. Eftersom jag skulle laga all mat, istället för mamma, bestämde jag mig för att prova en variant av kålrotslådan som innehöll sirap.

Janssons frestelse och kålrotslåda

En tolkning av den fiska kålrotslådan

Jag är inte överförtjust i för söta saker, så jag skulle inte vilja påstå att den här varianten heller är söt. Jag har heller inte följt något recept utan gjort min egen tolkning utifrån mammas variant och den finska. Däremot är den lite mer balanserad i smakerna eftersom jag, förutom sirapen, även har i lite äppelcidervinäger. Dock inget ägg och heller ingen muskot eftersom jag tycker det tar över för mycket. När jag bjöd på denna tyckte min sambos pappa att den här kålrotslådan slog den vanliga på fingrarna. Kul, tycker så klart jag, så i år får det garanterat bli mammas Janssons frestelse och Landleys kålrotslåda på julbordet.

Vegetarisk kålrotslåda

Denna kålrotslåda gjorde jag med spadet från en julskinka som kokats i mörk öl. Vill du ha en helt köttfri och vegetarisk kålrotslåda kan du ta grönsaksbuljong istället för kokspadet från skinkan. Ta då en liter vatten och rör i så mycket buljong som förpackningen till buljongen säger att det ska vara. Jag brukar använda Herbaria Bella grönsaksbuljong som är en buljong i pulverform. Denna innehåller inga tillsatser eller fetter utan bara ekologiska grönsaker och bergssalt. Istället för smör tar du en vegetabilisk motsvarighet. Jag tycker att Vegan Block har bra smak. För att göra kålsrotslådan glutenfri tar du glutenfritt ströbröd på toppen. Och sist men inte minst, för att göra den laktosfri, ta laktosfritt smör.

Mönstret på min kålrotslåda har jag gjort med en tesked. Då börjar jag i ena änden av formen och trycker bara ner skeden lite snett i kolrotsmoset. Sedan strör jag över ströbrödet. Svårare än så är det inte, och med lite kreativitet går det så klart att hitta på ännu roligare mönster.

» Här hittar du fler recept på klassiska julrätter

Landleys kålrotslåda

Landleys kålrotslåda

1 form, cirka 8 personer till buffé

900g kålrot
1 liter skinkspad från julskinkan
3 msk smör
1 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
2 msk mörk sirap
cirka 0,5 dl av kokspadet
1 tsk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar
cirka 0,5 dl ströbröd

  • Skala och tärna kålroten till mindre bitar. Lägg ner tärningarna i en kastrull tillsammans med skinkspadet. Koka i 15 minuter. Häll av spadet i en kanna och spara till något annat – exempelvis en soppa. Cirka 0,5 dl av spadet behöver du i nästa steg.
  • Mosa kålroten med en potatismosare och rör i smör, lökpulver, vitlökspulver, sirap och cirka 0,5 dl av kokspadet och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar.
  • Skeda ut kålrotsmoset i en gratängform och strö över ströbröd. Ställ in i 250°C på över- och undervärme i 15–20 minuter. Se till så den inte bränns. Vill du ha lite mer yta kör du den bara längre – alla ugnar gräddar ju lite olika.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.