Landleys knäckiga och goda äppelpaj

Höstens godaste äppelpaj

Med hösten kommer alla härliga äpplen. Har man att eget äppelträd brukar man kunna plocka äpplen i massor för att sedan avnjuta till allehanda godsaker – både i desserter och middagsrätter. Det fina är också att många butiker bunkrar upp med härliga svenska äpplen under hösten. Förr brydde jag mig inte så mycket om var äpplena kom ifrån och köpte oftast importerade Jona Gold. Jag tyckte de var godast. Idag har jag helt ändrat smak och tycker de svenska äpplen är fantastiska med sin koncentrerade, fylliga smak. De är inte alls lika vattniga och har dessutom också en finstämd syra som passar så bra i olika maträtter.

Äpplen i korgLandleys knäckiga och goda äppelpaj är en läcker äppelpaj som jag allra helst tar svenska äpplen till. Förutom äpplen tar jag så klart i smör som jag steker äpplena i samt äpplenas bästa smakkompis kanel. Jag tar använder också mörkt muscovadosocker och hemmagjord flädersirap.

Knäckig och god äppelpaj

Jag gör min flädersirap på sommaren när vår fläder blommar. Innan vi hade en egen fläder på tomten brukade jag plocka fläderblommor i stan och koka saft och sirap på. Eftersom sirapen nästan uteslutande består av socker håller den hur länge som helst i skafferiet. Det som gör denna äppelpaj knäckig är just sirapen man ringlar över på toppen. Denna adderar nämligen den lite knäck-lika smaken och gör den lite krispigare när sirapen stelnar.

*Men du, ingen oro! Om du inte vill, eller har möjlighet att göra flädersirapen – för den kräver trots allt att du gör den när flädern blommar under sommaren – då kan du byta ut den mot gammal hederlig mörk sirap som du ringlar över. Jag brukar ta cirka 2–3 matskedar. Man kan också koka ner köpt fruktdryck med flädersmak till en sirap genom att koka den med socker tills den blir simmig.

» Här hittar du fler goda recept på äppelpaj

Landleys knäckiga och goda äppelpaj

Landleys knäckiga och goda äppelpaj

För: 8 personer

Pajdeg:

240g vetemjöl (4 dl)
150g strösocker (1,5 dl)
150g rumsvarmt smör

Fyllning:

700g urkärnade äpplen (cirka 8 stycken svenska äpplen)
25g smör
2 tsk kanel
1 msk mörkt muscovadosocker, palmsocker, rårörsocker eller strösocker
4–5 msk flädersirap*

Tillbehör:

vaniljsås

  • Blanda ihop vetemjöl med strösocker och rumsvarmt smör till en smulig massa.
  • Kvarta äpplena och kärna ur dem. Skiva dem sedan. Smält smör i en stekpanna och ha ner äpplena. Stek i 2 minuter och pudra sedan över kanelen och muscovadosockret. Stek i ytterligare 2 minuter och dra sedan stekpannan från värmen.
  • Smula ut en fjärdedel av degen i botten av en pajform. Lägg på de stekta äpplena och avsluta med att smula över resten av degen. Ringla över flädersirapen och ställ in pajen i 225°C i 20 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Flädersirap:

1 + 1,5 dl strösocker
6 dl vatten
1 krm askorbinsyra
10 klasar fläderblommor

  • Skaka fläderblommorna ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja blommorna under halvljummet vatten. Nyp av skaften och behåll bara blomklasarna.
  • Koka upp vatten i en kastrull och rör i 1 dl socker och askorbinsyran. Rör tills det löst upp sig och lägg sedan i fläderblommorna. Låt det hela dra minst 12 timmar och sila sedan av blommorna.
  • Ställ tillbaka kastrullen på plattan rör i resten av sockret (1,5 dl). Låt det hela puttra på låg värme och rör om med jämna mellanrum. När lösningen börjar
  • Har du ingen flädersirap kan du ta koncentrerad flädersaft och 0,5 dl strösocker och koka ner i en kastrull tills saften blir simmig.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.