Landleys super-pasta

God pasta med ingredienser från skafferiet

Jag gillar mat som kan lagas med saker från konserv och burk. På så vis måste kan inte ha man massa färska varor som kan bli dåliga, och man måste inte heller springa till butiken. I Landleys super-pasta finns det några färska ingredienser, men dessa kan man enkelt byta mot skafferi-ingredienser. Den gula löken kan man exempelvis byta mot lökpulver. Då steker du bara färsen och kryddar med lökpulvret. De färska champinjonerna kan man också byta mot en stor burk inlagda champinjoner.

Men vänta nu, tänker du kanske nu? Detta recept innehåller ju faktiskt både köttfärs och grädde! Både på landet och hemma brukar vi frysa in platta paket med köttfärs. I butik köper vi ett stort 2-kilospaket med köttfärs som vi splittar i fyra bitar, plattar ut i fryspåsar och fryser in – detta gör vi direkt efter köp så att hållbarheten ska bli så lång som möjligt. Eftersom paketen är platta är de smidiga att få in i frysen, och det går fort att tina.

Vi brukar även frysa mejeri – oftast för att creme fraichen, grädden, mjölken eller kokosmjölken håller på att passera bäst före. I frysen håller dessa hur länge som helst (jag har använt både grädde och köttfärs som legat över ett år i frysen, utan några som helst problem). På landet brukar vi alltid ha detta i frysen eftersom vi har en mil till närmaste lilla butik. På så vis slipper man alltid hålla på och handla. Man klarar sig också när det krisar.

Fryst köttfärsFryst grädde och bacon

Enkel mat i kristider

Med andra ord skulle man kunna säga att denna pasta är lite som en kristids-rätt. Ris och pasta klarar ju sig hur länge som helst i skafferiet, och har man ingen pasta kan man göra den själv därhemma i köket. Här hittar du också recept på hemgjord pasta utan ägg. Den blev faktiskt till när vi skulle rensa lite bland alla halvfulla burkar i kylen. Idag är det en pasta som sambon ofta efterfrågar och som svängs ihop när vi inte har planerat vad vi ska äta utan bara vill svänga ihop något gott.

Är det någon av ingredienserna nedan som man inte har är det bara att hoppa över den, eller byta mot något annat. Skippar du färsen blir pastan vegetariskt (lakto). Då kan du istället ha i en burk kokta kikärtor eller ha ner 2 dl torkade röda linser som du låter puttra med i pannan i 10-15 minuter. Byter du grädden mot en vegetabilisk motsvarighet, exempelvis havregrädde eller kokosmjölk bli den helt vegetarisk och vegansk. På så vis kommer också hela rätten från skafferiet.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Landleys super-pasta

Landleys super-pasta

För: 6-8 personer

1 gul lök
500g blandfärs
200g färska champinjoner
lite rökt paprikapulver, ancho chili, grillkrydda
500g krossade tomater
2 dl vatten
0,5 dl inlagda vitlökar i chiliolja + 0,5 dl olja
1 dl kapris
1 dl urkärnade kalamataoliver
salt, peppar, torkad oregano
1,5 dl vispgrädde

Tillbehör:

500g spaghetti, ex capellini
riven pecorinoost

  • Hacka gul lök och låt den mjukna i matfett en traktörpanna. Ha ner blandfärsen och stek under omrörning tills den fått yta. Krydda med ett varv rökt paprikapulver, ancho chili och grillkrydda.
  • Gnugga champinjonerna rena och hacka dem. Fös köttfärsen åt sidorna så du får en fri yta i mitten av stekpannan och ha ner champinjonerna. Låt dem få lite färg och blanda sedan med färsen.
  • Slå på krossade tomater och vatten. Rör i inlagda vitlökar samt olja från vitlökarna, kapris och urkärnade kalamataoliver. Salta, peppra och smula över oregano. Låt allt puttra i 5 minuter under omrörning. Slå på grädden och låt det puttra i ytterligare 5-10 minuter. Servera med kokt spagetti och riven pecorino.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.