Janssons Frestelse á la LCHF

Alla är tyvärr inte lika förtjusta i den ansjovis som finns i Jansons Frestelse. Synd för dem och desto trevligare för oss som gillar den eftersom det blir mer åt oss. Däremot kan man göra annorlunda varianter på Janssons frestelse där man byter ut ansjovisen mot skinka. Just så kom Landleys Frestelse till. I denna goda gratäng får rökt skinka samsas med trådig mozzarella och krämig gouda. Smaskens, och lite lchf.

En annorlunda frestelse

Vill man ändra ytterligare på receptet kan man byta potatisen mot olika rotsaker – exempelvis rotselleri och morötter. Då blir det lite mer smak på det hela. Föredrar man någon särskild ostsort kan man gott också byta mot den.

Landleys Frestelse

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Landleys Frestelse

2-3 msk flytande smör
1 kg potatis
2 gula lökar
300g tunna skivor rökt skinka
250g mozzarella
1 msk riven, färsk pepparrot
1 dl riven Goudaost
2 dl matlagningsgrädde
1 ägg
salt, peppar

1. Smöra en ugnsfast form. Skala och strimla potatisen i tunna skivor på ett rivjärn eller mandolin. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en stekpanna.

2. Strimla skinkan och kör mozzarellan i mixer eller hacka den väl.

3. Börja med ett lager potatis i botten av formen. Strö över lök, krydda och strö över ett lager med mozzarella och skinka. Varva hela vägen upp och avsluta med potatis på toppen.

4. Vispa ihop matlagningsgrädde, kryddor, ägg och riven pepparrot. Häll på stanningen så att det täcker. Ställ in i ugnen i ca 40-50 minuter i 200°. Tag ut när det är 10 minuter kvar och valutaströ över ett lager finhackad goudaost.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.