Långbakad ryggbiff med nypon och rönnbär

Prisvärt kött som kan lagas i ugn

Ryggbiff är en riktigt trevlig detalj som blir kanongod när den får tillagas på låg temperatur i ugnen. Har du inte testat det innan? Då är det kanske dags nu. Ryggbiff är också en prisvärd styckdetalj som blir minst lika bra som en oxfilé men till ett mycket lägre pris. Det är perfekt om man har gäster och vill bjuda på en god middag.

Enkel middag att bjuda på

Den här rätten lagade jag ursprungligen på hösten när det finns både rotsaker, bär och frukt att tillgå. Jag tog helt enkelt en promenad runt tomten och plockade vad som fanns. Vill man laga det här receptet någon annan tid på året då det inte finns nypon och rönnbär kan man använda sig av exemplevis frysta röda vinbär och äpple. Ta då cirka 1 deciliter rönnbär och addera ett äpple.

Festmat med vintips

Servera med det passande vintipset och det blir en riktigt festlig festmiddag. Det fina är också att den är enkel att laga och lämpar sig bra till bjudmat tack vare att man först kan ställa in köttet i ugnen och sedan rotsakerna. Såsen gör man i förväg och ställer in i kylen. Servera förslagsvis med en enkel förrätt med skaldjur medan maten lagas.

» Tips på förrätter hittar du här

Långbakad ryggbiff med nypon och rönnbärLångbakad ryggbiff med nypon och rönnbär

Långbakad ryggbiff med nypon och rönnbär

För: 6 personer

Långbakad ryggbiff med nypon och rönnbär

Rub:

4 msk fyra sorters hela pepparkorn (svart-, vit-, rosé- och grönpeppar)
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk kumminfrön
1 tsk granbarr
1,5 msk flingsalt
0,5 tsk rökt anchochili

Ryggbiff:

1 kg ryggbiff
1 dl rönnbär
1 dl nypon
10 kvistar färsk rosmarin
rapsolja

Ugnsrostade rotsaker:

500g små potatisar
500g morötter i blandade färger
rapsolja
salt, honungsgrillkrydda

Örtsås:

2 msk torkad dragon
1 tsk torkad oregano
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
1 nypa salt
0,5 tsk lökpulver

  • Kör alla kryddorna i en kryddkvarn. Skölj, ansa och torka köttet. Klappa in det runt om med kryddrubben och lägg det i en påse i kylskåpet i ett dygn
  • Skölj rönnbär och nypon och fördela ut i en ugnsform. Lägg ryggbiffen ovanpå bären och fördela ut hackat äpple och rosmarin. Stick in en köttermometer i tjockaste delen av köttet. Ringla över olja och ställ in formen i 100°C. Ta ut köttet vid en innertemperatur på cirka 52°C (det brukar ta runt 2–3 timmar beroende på köttets tjocklek). Täck köttet med folie och låt det vila i 10 minuter.
  • Gnugga potatisarna rena och halvera dem om de är stora. Skär morötterna till stavar och fördela ut dem och potatisen i en ugnsfast form. Ringla ut rapsolja och krydda. Ställ in i ugnen i 225° i 35 minuter.
  • Smula torkad dragon och oregano i en skål och slå på vinäger. Låt örterna mjukas upp under cirka 5 minuter och rör sedan ner crème fraiche och smaka av med salt och lökpulver.
  • Skiva upp ryggbiffen i tjocka skivor. Servera med rönnbärsgelé.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.