Sötsur skinkgryta med ananas

Gott recept till vardag och helg

Hej söndag, vad skön du är. För egen del har jag svårt att komma ihåg när jag senast var ledig. När jag drog igång mitt företag i somras var det på skakiga ben. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå och ifall folk skulle vilja anlita mig. Jag må vara jäkligt duktig på det jag gör – men det betyder ju inte att alla andra vet det ;)

Landley ElectroluxNå, skämt åsido. När september så sakteligen gick över i oktober började jag oroa mig för kommande år. Just då såg det lite tomt ut på jobbfronten – men jag hann knappt mer än säga ”Årets Kock”, förrän det var som att någon drog ur proppen (Årets Kock var alltså i oktober).

Otroligt kul är vad det är! För tillfället sitter och bygger webbplatser, kreerar recept och däremellan diverse annonsjobb och fotograferingar. Jag har dessutom några kunder som vägrar ta ett nej när jag säger att det inte finns någon lucka förrän i mars. Är inte det vad alla egenföretagare drömmer om?

Här om dagen var jag bara tvungen att stanna upp i mitt lilla hamsterhjul och njuta av det. Det är lätt att bara rusa på och jobba, jobba jobba – men det är precis så här jag alltid har drömt om att ha det; ett riktigt kul jobb där jag själv bestämmer över mig tid, världens bästa sambo, ett fint hem som jag trivs i, och alla armar och ben i behåll.

Det kan låta så himla klyschigt, men om man inte uppskattar det man redan har kommer man vakna en dag när det är över och vilja ha det tillbaka. Det är trots allt så vi människor är skapta – vi vill ha det vi inte har, eller ha tillbaka det vi en gång hade. Jag läste ett citat någonstans som är värt att tänka på:

”People wait all week for friday,
all year for summer, all life for happiness”

Härliga långkok

Så, nu när jag har Dalai Lamat mig klart här ska vi prata långkok – för långkok är underbart att ordna så här i början av februari. Ja, sanningen är ju att långkok himla trevliga året runt – vare sig långkoket hamnar på grillen under sommaren, eller blir till en mustig gryta under vinterhalvåret. Jag älskar långkok. Och med långkok syftar jag på grytor som får puttra i godan ro på spisen och stekar som långsamt får tillagas i ugnen – som en sötsur skinkgryta med ananas. Ugnen är den kökutrustning vi använder mest, troligtvis för att det är så smidigt. Man slipper stå och röra och vakta och får tid att göra annat.

Den här långkokta grytan görs på fläskkött och ananas – två råvaror som passar väldigt bra ihop. Ju mer tid man har, ju längre låter man den puttra.

Sötsur skinkgryta med ananas

För: 8 personer
Tid: 2,5 timmar

Sötsur skinkgryta med ananas

1,5 kg skinkstek
2 gula lökar
5 morötter
700g vitkål
500g skivad ananas på burk (avrunnen vikt)
1-1,5 liter vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 msk ljus redning
1 tsk socker
salt, peppar, oregano

1. Skär upp köttet till mindre bitar och bryn på hög temperatur i smör. Ha ner köttet i grytan tillsammans med hacka lök och morot.

2. Finstrimla vitkålet och ha ner i grytan när löken mjuknat. Tärna ananasen och ha ner den och ananaslagen i grytan. Slå på vatten samt vinäger och rör i redningen. Krydda och ha i socker. Låt puttra på låg temperatur under lock i ca 2,5 timmar. Servera förslagsvis med strösslade solrosfrön på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.