Lantpatétoppad rostas med äppelkompott och vinterfrukt

Galet god helgmat

Inspirationen till den här rätten fick jag på Årets Kock-banketten där vi serverades en ljuvlig oxfilé som vara smälte i munnen. Själva köttet var toppat med tuppleversmör, och till det serverades det härliga rotfrukter och äpplen. Det var så fantastiskt gott att jag var tvungen att göra min egen tolkning av den till helgen.

Något tuppleversmör blev det inte, men däremot en fin bit lantpaté som hamnade ovanpå köttet. Rotfrukterna får koka lätt i saltat vatten medan äpplena får falla isär av sig själva i en kastrull.

Vintips till oxfilé

Vinet som rekommenderas nedan blir en riktig hit, så testa gärna med det. Med tanke på att jag håller på övar upp mina kunskaper om att kombinera mat och dryck så är jag rätt nöjd med hur bra jag fick till det. Vinet kommer för övrigt i ett eget test framöver.

Oxfilé med äppelkompott, lantpaté och vinterfrukt

För: 4 personer

Lantpatétoppad rostas med äppelkompott och vinterfrukt

Marinad till oxfile:

2 msk cumberlandsås
2 msk olivolja
2 msk hickorysås (alt 2 tsk liquid smoke)
1 tsk habanerotabasco
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, timjan, lökpulver
600-800g rostas eller oxfilé

Vinterfrukter:

350g kålrot
3 stora morötter
350g jordärtskocka

Äppelkompott:

5 små röda äpplen
1 tsk råsocker
2-3 dl vatten
salt

Övrigt:

3 dl stekt blandsvamp
2 dl vatten
1 dl rödvin
150g lantpaté

1. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Skär köttet i fyra skivor med en tjocklek på ca 2 centimeter. Ha ner köttet i marinaden och låt det stå i kylen ett par timmar.

2. Skala rotsakerna och skär till stora bitar. Koka i saltat vatten ca 8 minuter. Känn med en sticka så att de är al dente.

3. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Ha ner i kastrullen tillsammans med råsocker tillsammans med 1 dl vatten. Låt det puttra under ca 30 minuter och späd vartefter med vatten till lagom konsistens. Mosa äpplena med en gaffel så att det blir blandad storlek på bitarna.

4. Stek kött och svamp i en grillpanna, men spara marinaden. Tag ur kött och svamp och slå på vatten, vin och resten av marinaden. Fräs ur stekpannan och servera skyn till. Skär patén till fyra bitar och toppa varje köttbit med den.

Rekommenderat vin till: Crozes Hermitage Rouge Cave de Tain


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.