Vad kan man laga av julens rester?
Finns det något bättre än en värmande, krämig lasagne till middag? Ja, det skulle väl möjligtvis vara denna lasagne med julskinka och grönkål i så fall. Denna juliga lasagne är perfekt att svänga ihop i mellandagarna eller inför trettonhelgen om man vill ta vara på julens rester. Julskinka och grönkål är två saker som ofta blir över från julbordet, så varför inte göra en ny rätt av det hela?
Resterna från julbordet håller längre än man kan tror, och om man förvarar dem rätt, inte har dem framme så länge och sedan fryser in dem fort, så förlänger man hållbarheten betydligt. Här kan du läsa mer om hur man tar vara på julresterna.
Enkel lasagne av julbordets rester
Denna lasagne är rätt enkel att göra. Grönkålen steker man tillsammans med lök och kryddor. Sedan är det bara att strimla skinkan, röra ihop de krossade tomaterna med kryddor och fixa bechamelsåsen. Varva allt med lasagneplattor och sedan får det hela åka in i ugnen och sköta sig självt. Gott, enkelt och precis min kopp med te när det kommer till en god middag.
Självklart måste du inte använda julskinka till denna lasagne. Det går precis lika bra med kassler eller vanlig påläggsskinka som man strimlar. Grönkålen kan bytas mot någon annan sorts kål eller annat grönt, exempelvis 150g strimlad vitkål och 50g rucola. Servera lasagnen med en enkel sallad, varför inte några vitlöksbröd och ett gott rödvin till.
» Här hittar du fler rätter att laga av julens rester

Lasagne med julskinka och grönkål
Fyllning:
1 gul lök
200g grönkål
1 tsk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar
1 vitlöksklyfta
300g kokt julskinka
Tomatsås:
500g krossade tomater (1 tetra)
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
1 nypa strösocker
salt, svartpeppar
Bechamelsås:
25g smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk lökpulver
salt, svartpeppar
1/2 ask lasagneplattor
- Hacka den gula löken och skär grönålen till mindre bitar. Värm smör och olja i en stekpanna och lägg i löken. Låt den mjukna och lägg sedan i grönkålen. Låt grönkålen mjukna och bli klart grön. Slå på vinägern och låt den fräsa bort. Salta och peppra ett varv och ställ pannan åt sidan.
- Strimla julskinkan.
- Rör ihop de krossade tomaterna med alla kryddor.
- Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Rör sedan i mjölk vartefter till såsen fått lagom konsistens. Smaka av såsen med vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan.
- Lägg lasagneplattor i botten av en ugnsform (på cirka 27×20 cm). Passar inte plattorna helt till formen kan man rista ett snitt med en kniv och sedan bryta plattorna till lagom storlek. Skeda på en tredjedel av bechamelsåsen och lägg på hälften av den stekta kålen. Lägg på lasagneplattor och sedan hälften av tomatsåsen samt hälften av skinkan. Upprepa proceduren och avsluta med bechamelsås ovanpå det översta lagret lasagneplattor. Ställ in lasagnen i 200°C varmluft eller 225°C i vanlig ugn i 30 minuter. Ta ut formen och strö över osten. Ställ in i ytterligare 10 minuter, totalt 40 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.