Krämig lasagne med köttfärs och grönkål

Recept på krämig lasagne

Det är väldigt sällan jag gör lasagne med köttfärs. Jag har några recept på lasagne med skinka här i bloggen, men annars blir det alltid vegetariska lasagner jag lagar. Denna gång ville jag i alla fall ha en med köttfärs och svängde ihop denna en krämig lasagne med köttfärs och grönkål. Jag odlar egen grönkål så här om dagen skördade jag den sista jag hade i landen. Grönkål har ju den fina tendensen att klara sig bra i kyla. Vi har ändå haft -20°C här hos oss, men ändå har den klarat sig fint då den varit täckt med fiberduk.

Jag hade också ett litet paket med köttfärs i frysen som blev perfekt mängd att ta till denna lasagne. Man behöver trots allt inte ha massor av köttfärs i en lasagne, för det ska ju få plats andra saker också. Denna gång gjorde jag dessutom också bara en lasagne för fyra personer så det blev precis lagom. Att laga lasagne är enkelt. Man behöver egentligen bara en tomatsås i vilken man blandar i kött, grönsaker eller både och. Sedan behövs en bechamel, lasagneplattor och ost. Svårare än så är det inte.

Storlek på lasagneformen

Till denna lasagne använder jag Garants lasagneplattor som är 8×17 cm. Då är den perfekta formen en där botten har ett mått på cirka 25×19 centimeter (observera att många formar har sluttande kanter, så det är botten man bör mäta). Passar inte lasagneplattorna helt till formen kan man rista ett snitt med en kniv och sedan bryta plattorna så de får lagom storlek. Naturligtvis är det också lite olika storlek beroende på vilket märke man köper.

Jag använde en något mindre form så det blev en del ristande i lasagneplattorna. Å andra sidan ser jag det inte som ett problem. Det man bryter bort skarvar man bara ihop till en ny lasagneplatta i formen – det är inget som märks. Att den här lasagnen skulle svämma över blev precis gränsfall (så jag la en bit aluminiumfolie under den i ugnen för säkerhets skull), men det var rätt häftigt när lasagnen precis stack upp över kanten när den var färdiggräddad. Tar man alltså en lite vidare form blir gratängen lite lägre än den på bilden.

» Här hittar du fler goda lasagnerecept

Krämig lasagne med köttfärs och grönkål

Krämig lasagne med köttfärs och grönkål

För: 4 personer

Fyllning:

2 stora champinjoner (100g)
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja + smör till stekning
250g nötfärs
50g grönkål eller spenat
salt, peppar
500g krossade tomater
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 krm strösocker
1 krm rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar
ca 1/3–1/2 paket lasagneplattor

Bechamelsås:

50g smör
5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
salt, peppar
1–1,5 dl riven ost på toppen

  • Tvätta champinjonerna och tärna dem. Hacka gul lök och vitlök. Skär grönkålen till mindre bitar.
  • Värm en skvätt olja och en klick smör i en stekpanna. Lägg i champinjoner och lök och låt dem mjukna. Lägg sedan i vitlöken. Gör plats i mitten av stekpannan och lägg i färsen. Lägg i mer smör om det behövs. Ge färsen yta och låt allt stekas ihop. Lägg i grönkålen och låt den mjukna under 1–2 minuter och blir klargrön. Slå sedan i krossade tomater. Skölj ur förpackningen med vattnet och slå det i pannan. Rör i olivolja, en nypa strösocker, paprikapulver och smulad oregano. Salta och peppra och låt det puttra i några minuter. Ställ pannan åt sidan.
  • Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet. Rör sedan i mjölk vartefter till såsen fått lagom konsistens. Smaka av med vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan.
  • Lägg lasagneplattor i botten av en ugnsform. Passar inte plattorna helt till formen kan man rista ett snitt med en kniv och sedan bryta plattorna till lagom storlek. Skeda på en tredjedel av bechamelsåsen. Lägg på lasagneplattor och sedan hälften av tomatsåsen. Upprepa proceduren och avsluta med bechamelsås på toppen. Ställ in lasagnen i 200°C i 30 minuter. Ta ut formen och strö över osten. Ställ in i ytterligare 15 minuter, totalt 45 minuter.
  • Servera gärna med en sallad bestående av majs, finhackad rödlök, sallad, gurka och tomat.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.