Nässellasagne

Mat som lagas i ugn

I vår familj har vi en tradition, nämligen att jag lagar en lasagne någon gång under sommaren (oftast en regnig dag när man vill ha lite rustikare mat). Varje år hittar jag på ett nytt recept som mina försökskaniner får smaka på och hittills har jag inte misslyckats. Ofta pratas och tjatas det långt i förväg om att jag ska göra min lasagne.

I år bestämde jag mig för att göra en med råvaror man kan hitta runt om huset – kantareller och härliga nässlor. Eftersom jag inte är särskilt förtjust i köttfärs i lasagne fick det istället bli skinka.

Nässellasagne utan ostStora, fina nässlorNässellasagne

Tillaga nässlor

Genom att göra en snabb förvällning av nässlorna behåller de både den fina gröna färgen och mycket av smaken. Fräser man upp dem i panna blir de sladdriga och mörka. Dessutom blir de lätt brända eller får en friterad karaktär.

Att pilla med nässlor kräver gummihandskar samtidigt som en riktigt god lasagne kräver tid både till förberedelser och tid i ugn. Jag ser helst att tomatsåsen får stå och puttra i en timme medan allt det andra förbereds. Mycket torkad timjan och oregano måste i för att den ska få en rund och god smak. Likaså lite salt och socker.

Här finns fler goda recept på lasagne. Under receptet finns ett gott vin som passar till lasagnen.

Lasagne med skinka, kantareller och nässlor

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Lasagne med skinka, kantareller och nässlor

Tomatsås:
2 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 liten gul lök
1 tsk socker
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt, peppar

Innehåll:
1 l nässlor
1 l kantareller
500g lasagneplattor
200g rökt påläggsskinka
300g mozzarella (2 frp)
2 dl riven ost

Bechamelsås:
1 msk smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
4 ägg
1 dl riven ost
salt, peppar

1. Fräs upp smör i en kastrull och ha ner hackad lök och pressad vitlök. När det börjar torka till, slå på vinet och låt det puttra bort så att det blir simmigt. Ha ned de krossade tomaterna och kryddor och låt sedan tomatsåsen puttra under lock på svag värme minst 30 minuter. Ta av från plattan och kör till en slät sås med mixerstav.

2. Snoppa nässelbladen och skölj noga med plasthandskar på. Koka upp vatten och slå sedan det över nässlorna så att det täcker. Låt nässelbladen ligga en kvart i vattnet.

3. Rensa och stek kantarellerna i smör, salt och peppar. När vätskan reducerats är de klara.

4. Hetta upp smör i en kastrull och vispa ner mjöl och sedan mjölk. Rör ner grädde och ägg och pressa i vitlök. Ha sedan i riven ost och kryddor. Vispa ihop allt och ställ åt sidan.

5. Skiva upp mozzarellan och olja in en ugnsfast form. Slå i tomatsås i botten och varva sedan med resten av ingredienserna hela vägen upp. Avsluta med tomatsås på toppen och se till att ha bechamelsås och tomatsås närmast lasagneplattorna. Grädda i 200° i ca 60 minuter. Tag ut lasagnen 10 minuter innan den är klar och strössla över ost som får gratineras den sista tiden. Ska den serveras senare, låt lasagnen vara inne hela tiden, strössla över osten innan den ska in i ugnen för uppvärmning.

Rekommenderat vin till lasagne: Raccolto Appassimento (nr 3302) – 91:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.