Lax i svampsås med potatisbakelse

Festlig och enkel mat

Lax är underbart gott när det får samsas med en krämig potatisgratäng eller en potatiskaka. I den här enkla rätten får just lax och potatis spela första fiolerna tillsammans med en härligt gräddig svampsås.

Höstigt och rustikt recept

Det här är en kul rätt som passar till helg och fest. Man behöver trots allt inte alltid servera kött när man ska bjuda på något lite lyxigare. Att maträtten är lite rustik och höstig gör den utmärkt både till höst och vinter. Jag har alltid svamp infryst som man kan plocka fram när som helst under året. Har man inte tillgång till svamp kan man gott byta mot kantareller på burk som går att köpa i matbutiken.

» Fler recept på lax hittar du här

Lax med svampsås och potatisbakelse

För: 4 personer

Lax i svampsås med potatisbakelse

Potatisbakelse:

500g potatis
1 stor palsternacka
1 gul lök
1 ägg
2,5 dl grädde
salt, peppar, oregano
ströbröd

Lax med svampsås:

4 styckfrysta laxfiléer
6 dl grovhackad, rå blandsvamp
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl grädde
1 msk sweet chilisås
salt, peppar, persilja, timjan

1. Skala och hacka potatis, palsternacka och gul lök smått – eller riv på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor till en stanning och blanda med rotsakerna. Smöra och bröa små ugnsformar om cirka 8-10 centimeter i diameter. Klicka i innehållet och grädda i 225°C i ca 30-40 minuter. Om de börjar bli brända på toppen, lägg över lite aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att de är genomlagade och att stanningen stelnat till.

2. Tina laxen. Stek svampen tills vätskan reducerats. Ha ner en klick smör samt hackad röd och vit lök. När löken mjuknat, slå på grädde och sweet chilisås. Smaka av med kryddor. Lägg i laxfilérna och låt det hela puttra ihop under cirka 10 minuter. Servera med sallad och en dillkvist.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.